Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Wie is toch die Stacey Abrams waar iedereen het over heeft?

Maak kennis met de romanschrijver, politica en allround powerhouse. Je kunt CNN niet aanzetten of ze hebben het over Stacey Abrams, de Democrate die zich al jaren inzet voor kiezersregistratie in de Amerikaanse staat Georgia. Joe Biden heeft zijn overwinning daar vooral te danken aan haar en ze m...

Wie is toch die Stacey Abrams waar iedereen het over heeft?

Maak kennis met de romanschrijver, politica en allround powerhouse.

Je kunt CNN niet aanzetten of ze hebben het over Stacey Abrams, de Democrate die zich al jaren inzet voor kiezersregistratie in de Amerikaanse staat Georgia. Joe Biden heeft zijn overwinning daar vooral te danken aan haar en ze maakt grote kans op een post in zijn aanstaande regering.

Abrams, een slimme alleskunner met een enorme drive, trok in 2018 internationaal de aandacht trok toen ze, als eerste zwarte vrouw, in Georgia campagne voerde voor het gouverneurschap. Ze verloor destijds nipt van Republikein Brian Kemp, die het geen belangverstrengeling vond dat hij de leiding had over verkiezingen waaraan hij zelf meedeed.

Die verkiezingen zorgden voor een enorme rel. Kemp sloot stembureaus, schrapte tienduizenden kiezers van registratielijsten en voerde strenge wetten in voor identificatie. Deze 'stemonderdrukking' pakte enorm nadelig uit voor Afro-Amerikanen. "In een beschaafd land”, zei Stacey Abrams toen duidelijk was dat ze zou verliezen, "moet het raderwerk van de democratie werken voor iedereen. Altijd, niet alleen op bepaalde plekken en op een bepaalde dag.”

De afgelopen jaren heeft Stacey zich onvermoeibaar ingezet met haar organisaties Fair Fight en New Georgia Project om mensen op te roepen zich als kiezer te laten registreren, om herhaling te voorkomen. Met succes: ze is daarmee een van de sterren van de Democratische partij geworden. "Als jong, zwart meisje uit Mississippi had ik snel door dat als ik niet opkwam voor mijzelf, niemand anders dat zou doen,” zegt ze.

Abrams studeerde rechten aan Yale, werd in 2007 gekozen in het Huis van Afgevaardigden van Georgia en zag intussen ook nog kans om als Selena Montgomery acht bestsellers te schrijven. 'Never tell' wordt verfilmd, ze doet zelf de productie.

Intussen werkt ze ook hard aan de volgende verkiezingen. In januari wordt in Georgia gestemd over twee zetels in de Amerikaanse senaat, die de doorslag kunnen geven of Biden daadwerkelijk kan regeren en hervormen, of eindeloos moet onderhandelen met een Republikeinse meerderheid in de Senaat.