Het grote zoeken naar een rechterhand is begonnen. 

Nu duidelijk is dat Joe Biden de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Democraten wordt, moet er nog een running mate komen. Die wordt, zou Biden winnen, de vice-president én het wordt vrijwel zeker een vrouw, maar wie? Dit zijn de frontrunners om Bidens eerste reserve te worden.

1. Amy Klobuchar (59)

Article continues after the ad

Was eerst zelf kandidaat, maar trok zich terug om zich achter Joe te scharen en voor hem campagne te voeren. Net zo pragmatisch als Biden, maar misschien niet progressief genoeg om de linkse aanhangers binnen de Democratische kiezers te kunnen verleiden.   

2. Stacey Abrams (46)

Stacey was de leider van de Democraten in Georgia en verloor daar in 2018 nipt een strijd om het gouverneurschap, na verkiezingen die volgens Democraten niet eerlijk verliepen. Sindsdien zet ze zich in voor eerlijke kiesregels, waar het in de VS soms aan ontbreekt. Inspirerende vrouw, maar gebrek aan ervaring in de nationale politiek pleit niet voor haar.

3 Kamala Harris (55)

Toen Kamala zelf nog in de running was om presidentskandidaat te worden, gooide ze Joe regelmatig verbaal onder de bus, dus er zullen wel de nodige verzoeningsgesprekken moeten worden gehouden voor die twee een soepel team vormen. Maar toch: Harris heeft zelfvertrouwen, is goed gebekt, nog vrij jong en was bevriend met Joe's overleden zoon Beau: ze is een zeer serieuze kandidaat.

4 Gretchen Whitmer (48)

De gouverneur van Michigan dwong respect (en protest) af met strenge lockdownmaatregelen in haar staat. Ze toont daarmee leiderschap en het feit dat Donald Trump de pik op haar heeft, pleit in dit geval ook voor haar. Gretchen is bovendien net als Kamala nog vrij jong, wat Joe's vrij hoge leeftijd (hij wordt in november 78) compenseert. Ze zou zomaar zijn wild card kunnen zijn.

5. Elizabeth Warren (70)

Met Elizabeth Warren zou Joe de progressieve en conservatieve takken binnen de Democraten aardig met elkaar kunnen verzoenen. Ze is feller dan Biden die meer de gulden middenweg bewandelt en is inhoudelijk zeer sterk. Qua ideeën liggen ze vrij ver uit elkaar, maar Warren heeft wel veel bestuurlijke ervaring én heeft bewezen een energieke campagnetijger te zijn. 

Biden lijkt zijn keuze overigens niet te maken op basis van politieke overwegingen. Het belangrijkste, zei hij, is dat zijn kandidaat voor het vicepresidentschap hem zonder twijfel kan vervangen: "Ik ben een oude kerel." Het is niet ondenkbaar dat de vicepresident moet inspringen. Bovendien wil hij een rechterhand die - zoals hij het noemt - 'simpatico' is met zijn ideeën. En dan komt Amy toch weer in beeld. Wie het uiteindelijk wordt, zal in de zomer bekend worden gemaakt.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in