'Mijn lijf voelt zo veel fijner nu.'

Theatermaker Karin Bloemen was eerder dit jaar de stralende inspiratie voor elke Nouveau-lezeres met goede voornemens:

Vrijwel onherkenbaar prijkte ze op de cover van het januarinummer.  "Mijn lijf voelt zo veel fijner nu," zei ze over haar metamorfose die wat haar betreft blijvend is: al haar extravagante bühnejurken, stuk voor stuk ontwerpen van Jan Aarntzen, heeft ze met zo’n twintig centimeter laten innemen. "Heel goed, want, nu kan ik ook niet meer terug,"

Article continues after the ad

Karin viel af met de Alizonne-methode waarmee ook Angela Groothuizen, Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley en heel veel andere vrouwen enorm veel kilo's zijn kwijtgeraakt. Het was niet uit ijdelheid dat ze haar gewicht aanpakte ("Ik hou juist wel van volle vrouwen") maar ze is wel blij dat ze slanker is dan ooit. "Ik kan nu ineens pakken kopen, mooie jasjes, dat vind ik zó leuk."

Op dit gewicht blijven, gaat dat lukken? "Dat is altijd het linke, dat je terugvalt in oude patronen," zegt Karin. "Ik volg nog steeds delen van het dieet en als ik een hongeraanval krijg, dan eet ik alleen maar producten van de kliniek van Claudia van der Lugt, die me enorm geholpen heeft. Dat zijn zakjes waarmee je bijvoorbeeld een pannenkoekje kunt bakken. Ik ben door Alizonne heel anders gaan eten. Geen brood, geen zuivel, geen suiker, geen fruit, geen koolhydraten. Dan blijft er over: sla, tomaat, avocado, noten… vlees, vis en groente; alleen proteïne."

Ze zegt 'nooit van de diëten te zijn geweest'. "Wel heb ik vroeger geregeld gevast, om weer even de boel op nul te zetten, zeg maar. Daar bleef ik gezond bij en sterk. Maar ja, als je knieën het niet meer doen dan kun je niet meer tennissen, niet meer fietsen, niet meer lopen. En dan groei je dus gewoon dicht. Ik was al vijf jaar aan het worstelen met die knieën. En elk jaar komt er dan drie tot vier kilo bij. Die rotte knieën heb ik overgehouden aan paardrijden. Ik had die dag veertig kilometer gefietst en ben toen op een paard gestapt; kon er nog wel bij, dacht ik. Bij het naar binnen draaien met mijn benen, zei het ineens 'knak'.’ Vorig jaar kreeg ze twee nieuwe knieën waar ze inmiddels al behoor­lijk goed mee kan lopen.

Moet ze op haar zestigste meer doen om in vorm te blijven? "Mijn stem doet het gelukkig hartstikke goed, maar ik merk wel dat mijn uithou­dingsvermogen wat minder is," zegt Karin. "Ik onthoud dingen ook minder snel dan vroeger. Ik drink niet, ben niet zo van de alcohol, en ik rook alleen na een voorstelling. Verder hou ik mijn gezondheid goed in de gaten, want ziek zijn is niet handig in mijn vak. Maar vooralsnog voel ik me beter dan ooit."

Een langere versie van dit interview stond in Nouveau 1 2020. 

Foto's (c) Carin Verbruggen / Nouveau

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!