De progressieve Amerikaanse opperrechter is 87 jaar geworden.

Verdrietig nieuws, maar niet onverwacht gezien haar hoge leeftijd en het feit dat ze open was over het feit dat ze voor alvleesklierkanker werd behandeld: Amerikaanse hoge rechter Ruth Bader Ginsburg (87) is overleden. Ondanks het feit dat ze al sinds 1999 voor verschillende vormen van de ziekte werd behandeld, miste ze zelden een werkdag.

Article continues after the ad

Bader Ginsburg was als lid van het Hooggerechtshof een van de negen invloedrijkste rechters in de VS. Ze stond bekend als progressief en een voorvechter voor vrouwenrechten.

Voor progressief Amerika was Ruth Bader Ginsburg – of RGB voor haar fans - een icoon. Ze kon buigen op een lange carrière, waarin ze consequent een voorvechter was voor gelijkheid en en vrouwenrechten.

Ze werd in 1993 door de Democratische president Bill Clinton tot het Hooggerechtshof benoemd. Destijds was ze pas de tweede vrouw in het hooggerechtshof waar ze zich ontpopte als een van de progressiefste rechters.

RBG was standvastig in haar visie om op te komen voor vrouwen en minderheden, wat haar de bijnaam Notorious RBG opleverde. Naast haar werk hield ze van opera, sinds 2010 was ze weduw. Ze laat twee kinderen achter: Jane en James.

Intussen stromen op de socials de eerbetuigingen binnen, van onder andere Hillary Clinton…

...Joe Biden...

...president Donald Trump...

…en Barack Obama.

Foto's (c) Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in