Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Suzanne Swarts is directeur van Museum Voorlinden

'Al je zintuigen gaan open in de natuur.' Ze kunnen niet wachten tot hun musea en theaters weer open mogen. Tot die tijd vertellen zes vrouwen uit de kunstwereld over hun liefde voor het vak. Aan het woord in de vijfde aflevering: Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar. Swar...

Suzanne Swarts is directeur van Museum Voorlinden

'Al je zintuigen gaan open in de natuur.'

Ze kunnen niet wachten tot hun musea en theaters weer open mogen. Tot die tijd vertellen zes vrouwen uit de kunstwereld over hun liefde voor het vak. Aan het woord in de vijfde aflevering: Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden in Wassenaar.

Swarts: ‘Ik ben vijftien jaar geleden begonnen als stagiaire bij Joop van Caldenborgh, die met grote passie al ruim zestig jaar moderne en hedendaagse kunst verzamelt. Hij heeft een van de grootste privécollecties van Nederland en die wilde hij graag bijeenbrengen in een museum. Inmiddels was ik conservator en zijn we op zoek gegaan naar een geschikte plek. Dat is landgoed Voorlinden geworden in Wassenaar, waar het museum drie jaar geleden is geopend. We wilden dat een museumbezoek een beleving zou worden. Een dagje uit, met kunst, natuur en architectuur. Al je zintuigen gaan open in de natuur. Je beleeft kunst dan anders."

Nouveau schoot onlangs een modereportage in Museum Voorlinden, onder andere bij deze Yayoi Kusama pompoen. 

"Wij verzamelen heel actueel. Als kunstenaars net klaar zijn met hun werk, nog staan te trillen in hun studio bij wijze van spreken en zelf nog niet weten wat ze ervan vinden, kunnen wij het al aankopen. Mijn drijfveer is: op zoek gaan naar parels. Naar de kunstwerken die mij vertellen hoe ik naar de wereld moet kijken."

Veel mensen ervaren kunst als iets ingewikkelds, niet te begrijpen. Ik wil voorkomen dat mensen bij ons die drempel ervaren. We hebben veel kunst die kinderen aantrekkelijk vinden. In het weekend is twintig procent van de bezoekers onder de twaalf. Mijn missie: de nieuwsgierigheid bij kinderen aanwakkeren. Dat is iets waar we ontzettend trots op zijn."