Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Susan Smit: 'Ik keer me naar binnen'

Rare tijden, en daar heeft iedereen zo zijn eigen aanpak voor. Susan Smit vertelt over haar corona-aanpak. Susan: "Bij tegenslagen probeer ik altijd mild voor mezelf te zijn. Ik mag rouwen, boosheid en teleurstelling voelen, paniek zelfs, wat zich maar aandient. Het is een natuurlijke reactie waa...

Susan Smit: 'Ik keer me naar binnen'

Rare tijden, en daar heeft iedereen zo zijn eigen aanpak voor. Susan Smit vertelt over haar corona-aanpak.

Susan: "Bij tegenslagen probeer ik altijd mild voor mezelf te zijn. Ik mag rouwen, boosheid en teleurstelling voelen, paniek zelfs, wat zich maar aandient. Het is een natuurlijke reactie waar ik ruimte aan geef, zonder de boel te willen onderdrukken.

Emotionele pijn hoeft niet onmiddellijk bestreden te worden, geloof ik. De meeste pijn is niet onverdraaglijk, niet schadelijk en niet eeuwigdurend. Telkens als we ons van pijn afschermen, oefenen we niet hoe we met ongemak en verdriet moeten omgaan. We zijn er steeds minder voor uitgerust en richten ons leven uiteindelijk in op het ontsnappen aan en ontkennen van pijn.

De prijs daarvoor is hoog. Het geeft je een gepantserd hart. Als je per se niet wil dat zielenpijn jou bereikt en je het met allerlei strategieën te lijf gaat, kan diepe vreugde je ook niet meer bereiken, want die botst tegen datzelfde gepantserde hart. Op den duur ben je niet meer echt te raken en wordt alles vlak. Daar zit ik niet bepaald op te wachten.