'Het debat is ongelofelijk verhard.'

Na de parlementsverkiezingen in maart keert Pia Dijkstra (65) niet meer terug in de Tweede Kamer, aldus het D66-Kamerlid in de Volkskrant. "Rond die tijd krijg ik AOW. Dan is het tijd voor een nieuwe generatie. En ik wil zelf weer baas zijn over mijn tijd."

Dijkstra is onder andere bekend als grondlegger van de nieuwe donorwet, die in 2018 werd ingevoerd. Hierdoor zijn alle Nederlanders voortaan automatisch orgaandonor, tenzij zij expliciet aangeven dat niet te willen.

Article continues after the ad

Prinsjesdag 2018, met echtgenoot Gerlach Cerfontaine

De reacties die dit opleverde op de socials vielen haar vaak zwaar. " ‘We zijn in het afgelopen decennium ongelooflijk verhard," zegt ze. "Het debat is lelijk geworden, vooral op de sociale media. Ik ben neergezet als iemand die mensen alleen ziet als een zak organen. Terwijl ik heel zorgvuldig vormgeef aan wetgeving die levens redt. Ik vind dat heel lastig. Wat moet je er tegenover zetten?"

Dijkstra was sinds 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van D66. Tussen 1988 en 2000 presenteerde ze het NOS Journaal.

Foto's (c) Proshots, Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in