'Ik ben geen standaard bestuurder met een dikke sigaar.'

Shula Rijxman (60) is de baas van de NPO (de publieke omroep). Door de coronacrisis moest ze de afgelopen maanden heel veel improviseren en heel veel programma's op de lange baan schuiven. Intussen scoorde ze als een dolle met betrouwbare nieuws- en actualiteitenprogramma's.

Hoe krijgt ze anderen zo ver dat ze meewerken aan al haar plannen? "Ik sta open voor argumenten en laat me overtuigen als het niet goed is," zegt ze in Trouw. "Maar als ik erin geloof, dan probeer ik me te verplaatsen in de andere partijen en wat voor hen de consequenties zijn. Zowel in de Haagse politiek, als de omroeppolitiek, als binnen mijn eigen organisatie. Soms schuurt het.”

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FD Persoonlijk (@fdpersoonlijk) op

Vooral als het gaat om ego's en geld: "Ik heb veel veranderingen en reorganisaties doorgevoerd. Bijvoorbeeld de uitzonderingen op het gebied van de topsalarissen voor presentatoren (boven de Balkenendenorm, red.). Daar heb ik – met respect voor lopende contracten – een einde aan gemaakt. Het risico was dat de concurrent die mensen zou wegkopen, en dat gebeurde ook. Het is gebleken dat zo’n overstap niet altijd even succesvol is. Bovendien kan de NPO toch nooit op tegen het geld van een grote commerciële speler. Dat soort zaken roept soms weerstand op, ik heb best heilige huisjes moeten omschoppen."

Article continues after the ad

En dan ook nog een vrouwelijk bestuursvoorzitter zijn. "Ik ben natuurlijk geen standaard bestuurder die met een dikke sigaar achter zijn bureau zit," zegt Rijxman. "In sommige legers staat de generaal achteraan, maar ik sta vooraan. Een van de verwijten die ik soms krijg, is dat een raad van bestuur zich op afstand moet houden en dat ik dat niet doe. Ik vind het leuk om dingen tot wasdom te brengen en dat kan niet alleen maar vanachter een bureau. Dat wekt soms irritatie. Daarbij ben ik natuurlijk nog ook de eerste vrouw op deze positie.” Hoe ervaart ze dat? “Vooral door er geen last van te hebben."

Het uitgebreide interview met Shula Rijxman lees je in Trouw.

Foto (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in