'Ik laat me niet gijzelen door mijn verleden.' 

Over een paar weken wordt ze vijftig, topmodel Naomi Campbell. De tijd van tierend met mobieltjes smijten, drugs gebruiken en divagedrag (in haar jaren als supermodel moest voor haar de korst van het stokbrood worden gesneden 'om krasjes op mijn tandvlees te voorkomen') heeft ze achter zich gelaten

Campbell valt al jaren terug op therapie en Narcotics Anonymous om haar persoonlijke problemen te managen. "Ik wil in het licht blijven," zegt ze. "Ik wil niet weer naar die donkere kant. Ik heb geen last van depressies, maar mentale gezondheid is wel iets waar ik alert op ben. Het is fantastisch dat William en Harry dat onderwerp zo op de kaart hebben gezet. Als je in de jaren negentig zei dat je naar een psych ging, keken ze je aan alsof je gek was. Wat voor werk je ook doet, je moet iemand hebben waar je mee kunt praten. Dat is gezond. Recovery is gezond. Dat was mijn eerste strijd en daar blijf ik bij."

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Naomi Campbell (@naomi) op

Het heeft zowel haar als haar imago goed gedaan. "Ik laat me niet gijzelen door mijn verleden," zegt ze gedecideerd. Ze heeft dan ook haar best gedaan een andere kant van zich te laten zien, als mentor voor jonge modellen Adut Akech and Anok Yai, ambassadeur voor meisjes in Afrika en succesvol fundraiser. "Ik ben niet volmaakt, ik ben niet trots op alles wat ik heb gedaan," zegt ze. "Ik zie mezelf als werk-in-uitvoering.""

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lifting 105lbs 💪🏾 @benbrunotraining

Een bericht gedeeld door Naomi Campbell (@naomi) op

Naomi – ze is nog altijd een geestdriftig roker, naar eigen zeggen een van de weinige ondeugden die ze nog heeft, komt nog altijd om in het werk (en werkt ook hard aan haar businessmodel). "Ik denk er niet aan," zegt ze over haar naderende mijlpaalverjaardag. "Ik voel het niet, ik doe wat ik moet doen. Na 34 jaar in dit vak, kan het me nog altijd verrassen en vind ik het nog altijd enig. Ik heb nog altijd de drive en het is goed om te zien dat er in mijn tijd meer balans en diversiteit in de modewereld is gekomen, maar we mogen niet op onze lauweren rusten – we zijn er nog lang niet."

Hoe gaat ze haar 50ste vieren? "Ik zie er helemaal niet tegenop," zegt Naomi. "En ik kijk uit naar lekker dansen. Het wordt een mooi feest en ik wil de hele avond dansen, omringd door mensen waar ik van hou en die me door dik en dun gesteund hebben. Ik heb er een mooie plek voor gekozen, nu moet het logistiek nog rondkomen. Vijftig worden is een uitstekende reden voor een goed feest."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in