Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mona Keijzer wil lijsttrekker CDA worden

'Ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee.' Mona Keijzer (51) mengt zich in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. "Ik vind dat het CDA wat te kiezen moet hebben en ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee", aldus de huidige staatssecretaris van Economische Zaken en Kli...

Mona Keijzer wil lijsttrekker CDA worden

'Ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee.'

Mona Keijzer (51) mengt zich in de strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA. "Ik vind dat het CDA wat te kiezen moet hebben en ik breng een gigantische hoeveelheid ervaring mee", aldus de huidige staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. 

Als Keijzer de meerderheid van de CDA-leden achter zich weet te krijgen, wordt ze de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de christendemocraten. Vorige week liet minister De Jonge van Volksgezondheid weten dat hij zich kandidaat stelt.

"Ik ga mijzelf niet tegenover Hugo zetten," zegt Mona daarover in de Telegraaf. "Ik zeg alleen maar: kijk naar mij. Ik zit in drie Europese raden en voer als staatssecretaris Economische Zaken de discussie van de toekomst: waar gaan wij straks ons geld mee verdienen? Ik maak zeker kans. Ik sluit helemaal niet uit dat ik van hem win. En tegen de vrouwen in de partij zeg ik: Hugo is natuurlijk een ongelooflijke knapperd. Maar, lieve CDA-vrouwen, het is echt tijd dat onze dochters, kleindochters, schoondochters en vriendinnen zien dat ook een vrouw de leiding kan hebben over het CDA."

Keijzer, van oorsprong een advocaat afkomstig uit een ondernemersfamilie met veel middenstanders, zat voor ze staatssecretaris werd vijf jaar in de Kamer en eerder was ze actief in de lokale politiek, onder meer als wethouder van Purmerend. Ze staat bekend al no nonsens en recht door zee.

Al eerder deed Mona een gooi naar het CDA-leiderschap: in mei 2012 streed ze met vijf anderen om de rol van lijsttrekker. Ze haalde 26 procent van de stemmen, maar Sybrand Buma won en Keijzer kwam als nummer twee op de lijst achter hem. Ze bleek wel een stemmentrekker: bij de verkiezingen in 2012 kreeg ze ruim 127.000 voorkeurstemmen, vijf jaar later waren dat er zelfs 165.000.