Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Mini-serie over alleskunner Hedy Lamarr in de maak

Filmster én uitvinder van bluetooth en wifi, wat kon ze niet? Wonder Woman Gal Gadot gaat gestalte geven aan échte Wonder Woman Hedy Lamarr (1914-2000) in een miniserie over de filmster, die in de jaren dertig, veertig en vijftig een grote MGM-ster was. Ze werd beschouwd als een van de mooiste vr...

Mini-serie over alleskunner Hedy Lamarr in de maak

Filmster én uitvinder van bluetooth en wifi, wat kon ze niet?

Wonder Woman Gal Gadot gaat gestalte geven aan échte Wonder Woman Hedy Lamarr (1914-2000) in een miniserie over de filmster, die in de jaren dertig, veertig en vijftig een grote MGM-ster was. Ze werd beschouwd als een van de mooiste vrouwen ter wereld, Disney baseerde zijn Sneeuwwitje op haar.

Lamarr was echter veel meer dan een beauty, ze had ook een goed stel hersens en dacht als een wetenschapper. Slechts weinig mensen weten dat ze naast haar filmcarrière uitvindster was van een systeem waar vrijwel iedereen nu nog gebruik van maakt, in de vorm van draadloze technieken.

"Analytisch denken maakte me vrij van emoties," zei ze. "Ik had mijn sporen wel verdiend als marionet en ik wilde meer met mijn leven. Jack Kennedy zei altijd tegen me: 'Hedy, wees betrokken.' Dat is het geheim van het leven, Probeer alles. Doe met alles mee. Ontmoet iedereen."

In Hollywood werd Hedy getypecast als verleidster met een exotisch tintje, zoals hier in Samson & Delilah. Ze was heel succesvol, maar vond het werk niet erg uitdagend en ging uit verveling daarnaast ook als uitvinder aan de slag. "Elk meisje kan glamoureus zijn," zei ze. "Het is een kwestie van stilstaan en dom kijken. Maar naast een lijf moet je ook hersens hebben." Een van haar eerste bedenksels waren een verkeerslicht dat beter werkte en een bruistablet waarmee je prik aan een drankje kon toevoegen. Het laatste was niet zo'n succes: "Het smaakte naar Alka-Seltzer," zei ze zelf.

Haar grootste succes als uitvinder was het bedenken van een methode waarmee radiocommunicatie door middel van frequentieverspringing ongevoelig kon worden gemaakt voor storingen van buitenaf. Hierdoor konden vanuit een op grote hoogte vliegend observatievliegtuig torpedo's worden bestuurd. Een en ander kwam voort uit haar technische kennis, haar haat jegens de nazi's en haar bewondering voor Mata Hari, verleidster, spionne en militair expert in WOI. In 1942 vroeg ze er patent op aan.

Haar briljante idee werd pas twintig jaar later opgepakt, door onafhankelijke wetenschappers. Het bleef echter voor het grote publiek onbekend dat het werk van twee artiesten ervoor had gezorgd dat tijdens de Koude Oorlog veilig radioverkeer mogelijk maakte en intensief werd gebruikt tijdens de Cubacrisis van 1962. Antheil stierf in 1959, Lamarr kreeg pas in de jaren negentig, toen telecommunicatie onder burgers een steeds grotere rol kreeg, erkenning voor haar vondst en technisch inzicht.

Het Milstar systeem, ontworpen om intercontinentale nucleaire raketten mee te kunnen lanceren, is een van de belangrijkste toepassingen van haar concept. Lamarrs vondst is daarnaast de basis voor 'frequency hopping speread spectrum', een techniek die tegenwoordig wordt toegepast in vrijwel alle draadloze, digitale communicatiemiddelen, zoals GPS, UMTS, bluetooth en wifi.

Haar bijdrage aan de technologie zal nooit meer worden vergeten, want de jaarlijkse Dag van de Uitvinders wordt ter ere van Hedy gehouden op haar geboortedag: 9 november. Meer dan genoeg stof voor een mooie serie, die te zien zal zijn op Apple TV. En Gal Gadot lijkt alvast heel goed gecast als Hedy.

Foto's (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in