‘Ik heb al die stappen nodig gehad om hier te komen’

‘Toen ik na de pabo als juf begon, was ik helemaal niet bezig met volgende stappen. Ik wilde mijn baan goed doen en me het lesgeven eigen maken. Op een gegeven moment dacht ik wel als ik naar mijn directeur keek: dat kan ik ook. Het geluk wil dat ik in mijn carrière veel te maken heb gehad met mensen die in mij geloofden, die zeiden: “Hé, daar is een functie vrijgekomen, die is echt wat voor jou.”

'Ik heb weleens last gehad van het zogenoemde oplichterssyndroom'

Zo ben ik directeur geworden van een basisschool en, weer jaren later, lid van het College van Bestuur van een stichting met 22 basisscholen. Ook in die functie moest ik onderzoeken of ik het wel kon. Ik heb weleens last gehad van het zogenoemde oplichterssyndroom: angst dat men er op een dag achter komt dat ik eigenlijk niks kan… Met die onzekerheid kan ik nu beter omgaan. Na zeven jaar dacht ik: misschien kan ik nog wel een stap maken. Wat heb ik te verliezen?

'Ik had deze baan nooit op jongere leeftijd kunnen doen'

Het komt niet vaak voor dat een bestuurder uit het primair onderwijs, laat staan een vrouwelijke, de overstap maakt naar het mbo. Maar toen ik de vacature zag, vond ik die zo interessant dat ik erop heb gesolliciteerd. Het Mediacollege bestond in 2018 honderd jaar en in al die honderd jaar had er nog nooit een vrouw in het bestuur gezeten. Ik ben de eerste. Voor mij speelt leeftijd geen rol, ik ben gemotiveerd en vind het leuk om mezelf te ontwikkelen. Maar ik had deze baan nooit op jongere leeftijd kunnen doen.

Article continues after the ad

Ik heb al die stappen en vakkennis nodig gehad om hier te komen. Mijn leeftijd geeft mij senioriteit. Ik heb alles al een keer meegemaakt. Ik laat me niet zo snel meer gek maken. Ik kan beter reflecteren en kritisch nadenken, ook over mijn eigen handelen. Volgens mij heb je als vijftigplusser echt meerwaarde als je je ervaring op een positieve manier inzet, dat zie ik ook terug op de scholen. Als je bij de zoveelste verandering, verbetering of vernieuwing denkt: “Dat werkt allemaal niet, dit heb ik al -tig keer gedaan,” dan word je een remmende factor in de organisatie. Dat moet je niet willen zijn. Je kunt je team, door je leeftijd, juist zoveel sterker maken als je oplossingsgericht denkt.’

Deze reportage verscheen eerder in de printeditie van Nouveau (c) DPG Media / Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in