Het Binnenhof verliest een markante politica. 

Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, vertrekt uit de Tweede Kamer. Over twee weken is haar laatste werkdag. Dat heeft ze zelf bekendgemaakt tijdens een speech op een ledendag.

Thieme was een van de oprichters van de Partij voor de Dieren. Ze werd bij de verkiezingen in november 2006 gekozen in de Tweede Kamer, toen de partij met twee zetels haar entrée maakte in de Tweede Kamer. 

Article continues after the ad

"Afgelopen mei, na de 24e succesvolle verkiezing sinds onze oprichting, heb ik besloten dat het een goed moment is om het stokje over te dragen zodat er de komende anderhalf jaar, tot de volgende verkiezingen, kan worden gewerkt aan mijn opvolging," zegt ze. Kamerlid Esther Ouwehand neemt haar functie als fractievoorzitter over.

Thieme, hier op Prinsjesdag, blijft buiten het parlement nog wel actief. "Denk niet dat ik wegga", zei ze in een toespraak. "Weet dat ik me voluit voor onze gezamenlijke idealen zal blijven inzetten, zij het buiten het parlement. Thieme ging eerder al een tijdje met verlof vanwege ziekte.

Collega's reageren op Twitter op het vertrek, zoals onder andere de minister-president.

Foto's © ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in