‘Durf eens wat, toon lef!’

Ze kunnen niet wachten tot hun musea en theaters weer open mogen. Tot die tijd vertellen zes vrouwen uit de kunstwereld over hun liefde voor het vak. Aan het woord in de zesde en laatste  aflevering: Emilie Gordenker, directeur van het Van Gogh Museum in Amsterdam.


"Ik ben na twaalf jaar overgestapt van het Mauritshuis naar het Van Gogh Museum," zegt Gordenker. "En net begonnen. Het Mauritshuis is weliswaar kleiner, maar beide musea hebben een topcollectie die internationaal veel aanzien heeft. Daar heb ik veel ervaring mee. Wat mijn leidinggevende stijl typeert? Bij mijn afscheid als directeur van het Mauritshuis werd gezegd dat ik altijd in beweging ben, naar nieuwe dingen zoek en risico’s durf te nemen. Mijn bijnaam was vroeger al “doordenker”, een knipoog verwijzend naar mijn achternaam, en dat klopt ook. Ik doe dingen wel afgewogen, maar ik stimuleer mijn team ook: “Durf eens wat, toon lef”. Dan kun je mooie dingen bereiken."

Article continues after the ad

"Er is in de kunstwereld momenteel een positieve beweging aan de gang, van terughoudend naar proactief. De wereld van de oude meesters, zeventiende en achttiende eeuw, dat is nog wel echt een mannenbolwerk, erg conservatief. Maar gelukkig is er ook bewondering vanuit andere musea in de wereld die zeggen: “Hoe doen jullie dat in Nederland? Jullie maken de oude meesters hip.” Dat laatste vind ik een belangrijke ontwikkeling. Je moet tegenwoordig echt meer doen dan alleen je collectie tonen. Je moet het toegankelijk maken."

"Vincent van Gogh was en blijft een fascinerende schilder. We weten zoveel over hem. Mijn missie: het Van Gogh nog beter on-der de aandacht brengen bij de Neder- landers. De perceptie is nu, dat het museum vooral toeristen trekt, terwijl er ook heel veel Nederlanders komen. Ik heb het plan nog niet voor ogen, want ik zit nog maar net in deze functie. Voorlopig ga ik het net ophalen en rondkijken, met mensen praten en dan mijn stempel erop proberen te zetten. Ik wil ervoor zorgen dat mensen zich echt verdiepen in Vincent Van Gogh. Daarin wil ik het verschil gaan maken."

Lees ook het verhaal van de andere kunstvrouwen

Foto's (c) Yvette Kulkens / Bijlmer Parktheater

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!