Lekker lezen over een Rotterdamse heldin wiens verhaal meer om het lijf bleek te hebben dan zelfs haar familie wist.

Over powervrouwen lezen we hier bij NOUVEAU altijd graag. Cocky Sanders is er zo een. Haar kleinzoon Michael schreef het nieuwe boek Cocky, verzetshelding uit Rotterdam over haar.

In de familie van journalist en filmmaker Michael Barzilaij is altijd al bekend dat oma Cocky en haar man Anton Sanders tijdens de oorlog illegaal onderdak boden aan een neergestorte Amerikaanse piloot. Wat de kinderen en kleinkinderen niet wisten, is dat ze belangrijke pionnen in een Rotterdams verzetsnetwerk waren.

Familiegeschiedenis

Article continues after the ad

Een ontmoeting met de zoon van de Amerikaanse piloot is voor Michael aanleiding om de familie- en gemeentearchieven in te duiken en dit stukje verborgen familiegeschiedenis uit te pluizen. Hij komt op het spoor van bewaard gebleven brieven en documenten die samenwerking met Rotterdamse verzetskopstukken als Jo Berlijn, Kees van den Engel en verzetsleiders Tjerk 'Theo' Elsinga en Leendert 'Bertus' Valstar onthullen en hij interviewt nog levende ooggetuigen.

Langzaam ontstaat een heel ander beeld van die lieve, deftige oma Cocky. Ze was in haar jonge jaren een pittige dame die tijdens de bezetting enorme afstanden aflegde als smokkelfietskoerier en, samen met haar kersverse echtgenoot, Joodse gezinnen hielp onder te duiken, bemiddelde in valse identiteitsbewijzen en voedselbonnen ritselde.

Rotterdam tijdens de oorlogsjaren

Het stel kroop meermalen door het oog van de naald en moest zelf ook onderduiken nadat ze verraden waren. In Cocky reconstrueert Michael het spannende verhaal over hoe Cocky en Anton Sanders in het verzet terechtkwamen. Hij gaat dieper in op de verrichte verzetsdaden en het netwerk dat die mogelijk maakte en hij schetst een levendig beeld van Rotterdam tijdens de oorlogsjaren.

Ideaal leesvoer voor in deze dagen, vinden wij. Cocky (Uitgeverij Boekerij) is nu te bestellen.

Beeld: Uitgeverij Boekerij

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!