'Ik wilde werk wat er echt toe doet.'

Waarom zou je na je 50ste geen eigen bedrijf beginnen of een nieuwe loopbaan kiezen? Dit is het moment om de vruchten van jarenlange ervaring te plukken en dat is precies wat Lieneke Pruijssers deed: ze had een eigen interieurbedrijf, maar schoolde zich om en werd taaldocent voor statushouders en andere nieuwkomers.

‘Denk in mogelijkheden, die zijn er volop’

‘Ik heb er altijd van gehouden om nieuwe dingen te leren. Daardoor heb ik een paar totaal verschillende banen gehad. Toen ik kinderen kreeg en minder wilde werken, bleek dat een parttimebaan mij helemaal niet beviel. Je weet niet meer van de hoed en de rand. Ik wilde iets doen waarbij ik volledig in charge was en toch bij mijn kinderen kon zijn. Samen met een vriendin besloot ik een woonbedrijf op te zetten als een soort shop-in-shop bij grotere woonzaken. We deden de organisatie, inkoop en verkoop op afstand, begonnen daarnaast een webshop, gaven woonadviezen, richtten huizen in, enzovoorts. Uiteindelijk kochten we ook een eigen winkelpand.

Lees ook: Gerja Wolf (54) maakte carrière na haar 50ste 

Article continues after the ad

Na vijftien jaar trad de verzadiging op. Ik dacht: wil ik doorgaan zonder vuur of ga ik het vuurtje nog een keer opstoken? Ik had behoefte aan een baan die ertoe doet, wilde meer van betekenis zijn nu ik wat ouder was. Mijn hele leven deed ik al vrijwilligerswerk naast mijn werk. Zo hielp ik bij begeleid-wonenprojecten voor jongeren en werd ik taalmaatje voor nieuwe Nederlanders. Het gaf me bevrediging, maar riep ook veel vragen over het vak op. Als ik het goed zou willen doen, moest ik een opleiding volgen, vond ik.

Deze baan geeft mij meer voldoening dan wat dan ook

En zo besloot ik anderhalf jaar geleden het woonbedrijf te verkopen en de opleiding voor NT2-docent te gaan doen. Daar waar ik vroeger voor een zesje ging, ging ik nu voor een tien. Twijfel had ik niet, ja: ik zou minder gaan verdienen, maar als het echt mis zou gaan, kon ik altijd nog woonprojecten aannemen. Inmiddels werk ik op contractbasis als taaldocent voor statushouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning, red.). Deze baan geeft mij meer voldoening dan wat dan ook. Niets is zo fijn als anderen op weg helpen.

Ik geef nu les aan zowel hoogopgeleide als analfabete volwassenen. Prachtig om te zien hoe zij hun weg in Nederland vinden. Het liefst zou ik ze ook nog willen helpen aan een baan of hen begeleiden naar en in werk. Toen de kinderen nog klein waren, had ik dit niet met deze inzet kunnen doen; nu heb ik de tijd, de energie en de focus om er helemaal tegenaan te gaan. Ik zou tegen alle vijftigers willen zeggen: ga iets doen waar je energie van krijgt, denk in mogelijkheden. Die zijn er volop.’

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan (c) DPG Media Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in