Heeft de beroemde trendwatcher een punt of niet?

Vooraanstaand trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft een provocerende kijk op het coronavirus. "Ik denk dat we erg dankbaar zouden moeten zijn voor het virus, omdat het wel eens de reden kan zijn dat we als soort overleven," aldus Nederlandse Edelkoort tijdens Design Indaba in Kaapstad. Lidewij ziet Covid-19 als een "ontnuchterende kracht die onze honger als consument en onze jetsettende gewoonten zal temperen."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Asta Kovanen (@astapaque) op

Edelkoort, al 45 jaar toonaangevend in de internationale wereld van de trendvoorspellers, is van mening dat we uit deze gezondheidscrisis kunnen komen als bewustere mensen. "We moeten nieuwe waarden vinden, waarden die voortkomen uit simpele ervaringen of vriendschap," zegt ze. "Het kan zomaar een kantelpunt naar een betere wereld zijn."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Giada Lubomirski (@ecoshaker) op

"Het virus zal alles vertragen," zegt Lidewij. "Het produceren van consumentengoederen zal een pas op de plaats maken. Dat is vreselijk én geweldig, want we moeten ophouden met op grote schaal en in hoog tempo spullen produceren. We moeten ons gedrag veranderen om het milieu te redden. Het is bijna alsof het virus een zegen, een 'amazing grace' voor de planeet is."

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Seana Redmond Studio (@seana_redmond) op

Lidewij is zich ervan bewust dat het coronavirus een ramp is voor het bedrijfsleven, vooral wat betreft de aanvoer van goederen uit China. "We liggen al twee maanden achter, dat betekent dat spullen voor de zomer niet geleverd zullen worden of te laat arriveren om nog verkocht te kunnen worden."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Carola... (@carola.akindeleobe) op

Maar als het virus is uitgedoofd, lonkt volgens Edelkoort Utopia en zal er ruimte komen voor innovaties, maar ook voor herwaardering van het plaatselijke. Vastzitten in de eigen woonplaats kan volgens haar een revival betekenen van kleine ambachten en respect voor lokaal gemaakte goederen. "Er zijn zoveel mogelijkheden," zegt ze. "Het is vreemd, maar ik kijk er naar uit."

Foto (c) Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in