'Voor ik het wist zat ik zes uur op de echo te turen.'

Corona is een van de grootste naoorlogse beproevingen. Toch brengt het virus ook iets goeds: we kijken anders naar ons leven en zien kansen die we eerder niet hadden of durfden te grijpen. Zoals Leonie Schelke, die niet geen zitten sippen, maar de knop omzette en eindelijk haar promotieonderzoek afrondde.

 

Leonie Schelke (54) is cosmetisch arts. Door corona moest de kliniek waar ze werkt tijdelijk sluiten. De extra tijd die ze ineens had, benutte Leonie voor het afronden van haar promotieonderzoek, waar ze al tien jaar mee bezig was.

Article continues after the ad

"Omdat er in Nederland nog niet een bestond, ben ik in 2010 in het Erasmus MC een polikliniek begonnen waar ik complicaties van fillers behandel," zegt ze. "Fillers kunnen door de jaren bijvoorbeeld verschuiven, verdikken, verharden of geïnfecteerd raken. Zeker als het fillers van tien jaar geleden betreft. Op advies van mijn professor ben ik artikelen gaan schrijven over mijn bevindingen. Uiteindelijk besloot ik mijn promotieonderzoek aan het onderwerp te wijden. Toen kwam corona. De kliniek waar ik werkte, sloot tijdelijk haar deuren en ik had ineens heel veel tijd voor het afronden van mijn proefschrift.

'Ik ontdekte dat het maken van een echo van groot belang is'

Het was een zeer intensieve periode. Behalve onderzoeken hoe de complicaties behandeld kunnen worden, wilde ik kijken of ze ook kunnen worden voorkomen. Ik ontdekte dat het maken van een echo daarbij van groot belang is. Op een echo zie je alle huidlagen, maar ook het bot en de diepe fat pads, de vetophopingen die dunner worden naarmate je ouder wordt en je huid dunner. Ook zie ik met behulp van een echo of iemand fillers heeft, permanent of deels opgelost.

'Er ging een wereld voor me open'

Ik kreeg van Philips een high-end echoapparaat ter beschikking en ging experimenteren. De dochter van een collega, die normaliter in Londen woont, maar door corona niet terug kon, stelde zich beschikbaar als echomodel. Er ging een wereld voor me open. Diepgelegen fat pads, net op het bot, die tot voor kort onzichtbaar waren en vooral ook onbereikbaar, worden door de echo tweedimensionaal in beeld gebracht.

Ook zie ik op een echo hoe de spieren in iemands gezicht lopen, hoe ze bewegen als iemand lacht en wat het effect is van een lach in een gezicht met fillers. Door de echo kan ik precies zien waar ik in welke fat pad moet prikken om het maximale effect te bereiken, zodat complicaties tot een minimum beperkt blijven. Bovendien kan ik met behulp van de echo de conditie en status van de diverse fat pads meten en door de jaren heen bijhouden.

'Ik krijg al verzoeken om in het buitenland te komen spreken'

Ik raakte de afgelopen maanden steeds enthousiaster over mijn eigen bevindingen. Dan was ik van plan twee uur naar de praktijk te gaan om te lezen en schrijven, maar voor ik het wist zat ik zes uur op de echo te turen. Nu is mijn proefschrift af. Ik krijg al verzoeken om in het buitenland te komen spreken, andere artsen te begeleiden en mijn expertise te delen.

'Door mijn onderzoek is mijn werk veiliger, effectiever en leuker geworden'

Corona heeft niet alleen mijn leven beïnvloed, maar ook mijn manier van werken. En hopelijk straks ook mijn vakgebied. Het werk wordt veiliger, effectiever en vooral ook leuker. Bovendien is mijn kennis van de anatomie van het gezicht ook nog eens enorm toegenomen. Ik ben blij en trots, maar ook een tikkeltje gefrustreerd; ik zie nu pas hoe weinig ik eigenlijk wist."

Foto's (c) Nouveau

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in