'Ik ben alleen nog maar aan het smeren.'

Ooit was Katie Holmes vooral de vrouw van Tom Cruise. Ze ontsnapte op vrij spectaculaire wijze mét dochter Suri uit dat Scientology-huwelijk en leidt sindsdien een redelijk teruggetrokken leven in New York. Sinds haar 40ste is ze weer wat zichtbaarder geworden, als actrice en regisseur.

In In Style vertelt ze over hoe ze veertig worden heeft ervaren. "Suri is nu veertien dus we hebben de heel meisjesachtige fase zo'n beetje gehad," zegt Holmes. "Ik heb het gevoel dat ik wat creatiever kan zijn en wat meer tijd heb om mijn stem te laten horen en mezelf te zijn. Het heeft tijd nodig om je daarbij op je gemak te voelen, moet ik zeggen. Mensen zeggen dat je jezelf niet echt kent voor je veertig wordt. Ik ben nu 41, ik heb het een en anders gezien en meegemaakt, ik weet waar ik het over heb. En ik weet dat mijn gevoelens en inzichten waarde hebben. Dus luister ik meer naar mezelf dan dat ik naar een ander kijk. Dat is een grote stap als mens. Het kost tijd."

Article continues after the ad

Het interview stamt van voor de coronacrisis New York plat legde. Katie vertelt over haar liefde voor de stad waar ze woont met Suri en hun twee hondjes: "Ik heb dansles in het Broadway Dance Center. Ik ga naar het Joyce Theater. Ik doe hot yoga en heb boksles. Ik ben lid van een boekenclub. De  stad heeft veel te bieden en ik maak daar dankbaar gebruik van. Het klopt dat je soms in de kijker loopt, we proberen dat zoveel mogelijk te omzeilen. Maar wat ik er geweldig aan vind, voor mijn kind en mezelf, is dat dit onze vibe is. Als je elke avond kunt kiezen uit 25 dingen om te doen, haalt dat je uit je comfort zone. En ik heb nog iets ontdekt: niet ver van mijn huis zit een salon die tot middernacht voetmassages biedt. Dát is wat New York te bieden heeft."

Over in de veertig zijn zegt Katie: "Ik zei tegen een vriendin: 'Weet je wat ik nog het ergst vind? Dat mijn oude trucs niet meer werken.' Ik ben de jongste van vijf, ik ben altijd het schatje geweest en daar raak je aan gewend. En op een dag word je wakker en ben je alleen nog maar bezig met smeren. Hyaluron, huidverheldering, gezichtscrème, bodycrème. Het is zó ijdel. Maar het gebeurt, het overkomt je gewoon. Het is zo raar, vroeger kwam ik er nog wel mee weg als ik zonder make-up de deur uitging. Nu denk ik: 'Oh, God, ik moet even aan de slag.'"

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in