'Kunst is een deel van je levensadem.'

Ze kunnen niet wachten tot hun musea en theaters weer open mogen. Tot die tijd vertellen zes vrouwen uit de kunstwereld over hun liefde voor het vak. Aan het woord in de vierde aflevering: Ernestine Comvalius (65) directeur Bijlmer Parktheater Amsterdam.

"Ik vond dat een stadsdeel met 80.000 inwoners een eigen, hoogwaardig theater nodig had," zegt Ernestine Comvalius. "Het was nodig voor de waardigheid van de bewoners. Mijn missie: ‘allochtonen’ zichtbaar maken en cultureel laten participeren. Er werd beweerd dat 'allochtonen' dat niet doen, maar ik zei dan: 'Dat komt omdat je ze niet kent. Of niet kunt vinden.' Maar ik zag ze, herkende ze. Ze waren vaak juist supercreatief, maar gebruikten hun huiskamer of garages om zich te uiten in muziek, dans of theater, bij gebrek aan een echt podium. Dat moest anders, vond ik.

Article continues after the ad

"Dus we zijn ertegenaan gegaan en hebben, nu tien jaar geleden, het Bijlmer Parktheater uit de grond gestampt. Soms tegen de stroom in; we waren voorlopers en geloofden heilig in wat we wilden. We hebben een jeugdtheaterschool opgericht en zijn het In The Picture Festival begonnen, dat is een opstapje geworden voor groepen of individuen om zichtbaar te worden."

Het brengt tot op de dag van vandaag nieuw talent voort. "Ik wilde een plek waar je samenhang biedt, elkaar tegenkomt," zegt Comvelius. "Want kunst is een deel van je levensadem. Iedereen heeft er recht op dat te leren kennen en ervan te genieten. Ik wil kansen bieden, gelijkwaardigheid creëren. Mijn hele leven heb ik me beziggehouden met emancipatievraagstukken, voor vrouwen, en diversiteit. We hebben nu prachtige internationale theaterstukken, klassieke muziek, oog voor jongerencultuur. Je moet weten wat de smaak van je publiek is en dan een verleidelijke programmering aanbieden. Daar heb ik altijd voor gestreden."

Lees ook het verhaal van de andere kunstvrouwen

Foto's (c) Yvette Kulkens / Bijlmer Parktheater

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!