Glazen plafond? Welk glazen plafond?

Ingrid Thijssen, nu nog bestuursvoorzitter van netbeheerder Alliander, wordt de nieuwe voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, ook bekend als de machtigste lobbyclub van Nederland. Ze zat al in het bestuur van de organisatie en volgt Hans de Boer op, die in mei vorig jaar meldde dat hij stopt na zijn tweede termijn. Die loopt eind juni af.

 

Thijssen treedt aan in een tijd waarin de werkgeversorganisatie zijn van oudsher machtige lobby-positie ziet afkalven. De VVD gold sinds jaar en dag als de natuurlijke partner van de werkgevers in Den Haag. Maar het huidige kabinet, met de VVD als grootste coalitiepartner, voerde een CO2-heffing in en een winstbelasting, maatregelen waartegen de werkgevers protesteerden.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

'Ik zit op een cruciaal moment in de geschiedenis op een positie dat ik een verschil kan maken. Mijn generatie bestuurders moet het gaan doen, anders komt het niet goed.’ Aldus #IngridThijssen in een interview met MT, nu nog bestuursvoorzitter Alliander en vanaf 1 juni a.s. opvolger van Hans de Boer als voorzitter VNO NCW. Ik denk dat haar komst naar VNO NCW goed nieuws is, het is het juiste moment en we hebben de softskills die zij bezit en uitoefent hard nodig. Zij is een voorbeeld van de Leider van Betekenis zoals ik in mijn boek beoog. Het interview is van 2016. Sinds die tijd werkt Ingrid aan meer 'vrouwelijk leiderschap' (vind ik overigens een waardeloze term, alsof deze skills alleen aan vrouwen zouden zijn voorbehouden ^PO ) binnen haar organisatie: 'Van collega’s hoor ik dat ik openhartig ben, me kwetsbaar opstel. Dat zijn vrouwelijke eigenschappen waarmee ik denk dat ik een voorbeeld kan zijn voor anderen.’ 'het vergde enige moed om me kwetsbaar op te stellen en de onbespreekbare dingen bespreekbaar te maken – de olifanten in de kamer te benoemen. Ik denk dat er sinds mijn komst meer ruimte is voor openhartige gesprekken. Het mag in de bestuursvergadering ook gaan over de dingen die niet goed gaan, of de dingen waar je mee in je maag zit.' Foto: Maurits Giesen voor MT #lef #leren #leiderschap #leidersvanbetekenis

Een bericht gedeeld door inTouch HRM | Petra Otten (@intouchhrm) op

Thijssen werd in 2016 gekozen tot topvrouw van het jaar en wil meer diversiteit in het bedrijfsleven zien. "Ik vind het belangrijk dat vrouwen in topfuncties zichtbaar worden en dat het de normaalste zaak van de wereld is", zegt Thijssen daarover. Ze wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de werkgeversorganisatie en staat – in tegenstelling tot haar voorganger - bekend als een verbinder en iemand die goed overweg kan met overeenstemming zoeken in het poldermodel, iets wat op dit moment geen overbodig talent lijkt.

Foto (c) Hollandse Hoogte 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in