Vrouwen dragen voor de helft bij aan de wereldeconomie, maar zijn onzichtbaar.

Elk onderzoek toont het aan: vrouwen hebben nog altijd een achtergestelde positie ten opzichte van mannen en dat leidt tot veel problemen, van ernstige armoede tot mensenhandel.

Article continues after the ad

Hoogleraar en activist Linda Scott – ze stond al twee keer in de top 25 van grote denkers van deze tijd - belicht in haar boek de XX Economie een nieuwe wereldorde op basis van economische vrijheid en gelijkheid: "Gelijkwaardigheid zal leiden tot een betere wereld voor zowel vrouwen als mannen."

"Het is ons aangeleerd om naar kapitaal te kijken in relatie tot sociale klasse," zegt Scott in Trouw. "Maar het is even valide om na te denken over kapitaal en gender. Dat mannen zich wereldwijd ruim 80 procent van de landbouwgrond hebben toegeëigend, staat voor een schokkend monopolie op geld en macht. Dat bestaat al duizenden jaren en heeft een veel groter effect dan veel mensen vermoeden."

"Accepteer nooit iets omdat het gewoon is", zegt ze over het landbezit in Nederland. "Zeg je ook tegen de Black Lives Matter-beweging dat ze moeten accepteren wat normaal is? Natuurlijk niet. Maar het als over ­vrouwen gaat, zeggen mensen al snel dat het niet zo erg en dus onbelangrijk is."

Nog tips om het punt te maken? Linda stelt een kerststaking voor: "Stel je voor dat in alle landen waar Kerstmis wordt gevierd, alle vrouwen besluiten om er 20 procent minder aan te besteden dan vorig jaar. Ze beloven om dat net ­zolang vol te houden totdat de loonkloof tussen mannen en vrouwen is gedicht. Er komen T-shirts, ­buttons en een hashtag. Winkeliers, producenten en economen doen het in hun broek."

Linda Scotts De XX economie. Waarom vrouwen meer macht moeten krijgen kost € 25

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in