'Ik overleefde door mijn emoties uit te zetten.'

Hoe is het nu echt om op te groeien, volwassen te worden en carrière te maken als je een andere huidskleur hebt dan de meeste van je landgenoten? Rudy Asibey schreef er als tiener over in haar dagboek: "Ik heb het gevoel dat ik er niet meer bij hoor."

Article continues after the ad

Dat gevoel is niet minder geworden. Toen Asibey geconfronteerd werd met de beelden van het toenemende politiegeweld in de VS en de reacties daarop in Nederland begon ze uit pure frustratie te schrijven over de discussie rondom racisme.

Hoewel ze het liever over Game of Thrones heeft, wordt ze door haar huidskleur namelijk vaker dan haar lief is terug naar de werkelijkheid getrokken. "Zwart zijn in een witte omgeving gaat vaak gepaard met het verbergen van emoties," zegt ze. Daarom dan toch, voor iedereen die openstaat voor een inclusieve samenleving, het verpletterende pamflet Ik hoop.

En het is een aanrader voor iedereen die beter wil begrijpen waar de pijn zit. 'Er zijn menigtes voor iets, er zijn menigtes tegen iets. We grossieren in meningen en overtuigingen. Maar wat gebeurt er als we gewoon eens de tijd nemen om te luisteren naar elkaar? Wat gebeurt er als we gewoon eens aan iemand vragen hoe het is om op te groeien in Nederland? Wat als we een Nederlandse vrouw van Ghanese afkomst vragen hoe het is om zwart te zijn in een land zo tolerant als Nederland? Niet om onze eigen meningen aan te scherpen of overtuigingen vlam te laten vatten, maar gewoon om elkaar te horen en van elkaar te leren.'

Rudy laat ons onder andere meelezen in het eerdergenoemde dagboek dat ze bijhield als tiener en spreekt de hoop uit dat de tieners van deze tijd een ander en beter Nederland zullen meemaken dan zijzelf.  Ze schrijft: "Mijn belofte, Nederland, is om je beter te maken. Mijn belofte aan jou is dat ik van dit land een land maak waar ik trots op kan zijn. Ik wil een vlag in mijn Insta-bio kunnen zetten zonder schaamte te voelen voor de zwarte bladzijdes van de geschiedenis die nu worden verborgen. Mijn belofte aan jou is dat we sterker worden, samen."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Rudy O. Asibey (@ruudsters) op

Rudy Asibey is vernoemd naar Rudy Huxtable, de jongste telg in de The Cosby Show. Haar ouders zijn uit Ghana gekomen, Amsterdam is haar thuis. Ze werkt als freelance marketeer, pr-agent en oprichter van het Alkebulan Project en de talkshow Late Night Talks. Ze heeft een stem en ze heeft hoop.

Ik hoop van Rudy Asibey is uitgegeven door Het Spectrum en kost € 15 (en als eBook € 10)

Foto (c) Sharon Jane

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in