‘Ik weet wat ik kan, voel me zeker en ben dolgelukkig’

Waarom zou je na je 50ste geen eigen bedrijf beginnen of een nieuwe loopbaan kiezen? Dit is het moment om de vruchten van jarenlange ervaring te plukken en dat is precies wat Gerja Wolf deed. Ze vond de droombaan waarin al haar passies en ervaring samenkomen: ze werd stemacteur en kreeg haar eigen radioprogramma.

‘Zes jaar geleden overleed mijn broer aan een hersentumor, hij was nog maar 54. Door zijn overlijden realiseerde ik me dat het leven zó afgelopen kan zijn. Ik dacht: waar ga ik straks spijt van krijgen als ik terugkijk? Wat heb ik niet gedaan omdat ik het niet durfde?

Direct moest ik aan stemacteren denken. Na het conservatorium trad ik op als solist en zong ik in koren in binnen- en buitenland. Het was heerlijk, maar het is een moeilijke wereld. Na acht jaar besloot ik les te gaan geven, wat ook handig was toen ik kinderen kreeg. Jarenlang ontving ik leerlingen bij mij thuis.

Article continues after the ad

Toen ik eind veertig was en de kinderen groter waren, kreeg ik behoefte aan een normale baan, met collega’s om me heen. Ik hoorde dat ze iemand zochten bij het Klanten Contact Centrum van de EO. Het was niet per se een ideale baan, maar het was wel buitenshuis, en een omgeving met collega’s. Toen overleed mijn broer en wist ik dat ik iets moest gaan doen wat ik echt graag wilde. Iets wat ik allang in mijn achterhoofd had, maar waarvan ik dacht dat ik het niet zou kunnen.

Naast mijn baan bij het KCC ben ik een opleiding Stem-acteren gaan doen. Net als bij zingen gebruik je je stem als instrument, maar dan op een andere manier. Je doet voice-over-werk en spreekt onder andere commercials in. Een collega bij de EO bracht mij na de opleiding in contact met de eindredacteur Radio om te kijken of ik iets voor hem kon betekenen. Hij gaf mij de mogelijkheid om ervaring op te doen bij de radio. Al gauw mocht ik ook weleens invallen bij andere programma’s. Zo ook bij NPO Radio 4, de klassieke muziekzender waar mijn voorliefde ligt.

Afgelopen december werd ik gevraagd of ik een demo wilde opsturen, ze zochten namelijk een nieuwe station voice voor Radio 4. Ik stuurde mijn demo in en tot mijn grote vreugde werd ik gekozen. Ik ben nu de hele dag te horen op de zender. De cirkel is rond, ik ben weer met klassieke muziek bezig, maar nu vanuit een heel nieuwe invalshoek. Ik kan hier mijn kennis en ervaring zo goed gebruiken. Daarnaast doe ik als freelance-stemacteur nog andere inspreekklussen. Het is ongelooflijk hoe al mijn passies en ervaring nu samenkomen. Ik heb alle ruimte en tijd om me volledig op mijn werk te storten. Ik weet wat ik kan, voel me zeker in mijn werk en ben dolgelukkig. Deze leeftijd is zoveel leuker.’

Dit interview heeft eerder in de printeditie van Nouveau gestaan.

(c) DPG Media / Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in