'Vrouwen zouden véél meer over geld moeten praten.'

Vijftig jaar nadat ze het vrouwentennis aan een stevige hervorming hielp, is de Fed Cup (de vrouwencompetitie van de International Tennis Federation) omgedoopt tot de Billie Jean King Cup. In april 2021 wordt de finale gespeeld in Boedapest met 12 miljoen dollar aan prijzengeld.

Article continues after the ad

Dat betekent dat de spelers hetzelfde verdienen als in het herentoernooi van de Davis Cup. Het is een geweldige overwinning voor de vrouw die al vijftig jaar pleit voor gelijke behandeling in haar sport.

De film Battle of the Sexes (2017) gaat over die strijd. In de film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, komt King op het tennisveld tegenover oud-tennisser Bobby Riggs te staan. Hij had haar publiekelijk uitgedaagd om te bewijzen dat ze als vrouw net zo goed kon tennissen als mannen. King ging akkoord met de wedstrijd, onder voorwaarde dat vrouwen in de tenniswereld voortaan dezelfde behandeling en betaling zouden krijgen als mannen. De partij werd op 20 september 1973 gespeeld in de Astrodome in Houston, King won met 6–4, 6–3 en 6–3.

King was tevens de aanvoerder van The Original 9, negen vrouwelijke spelers die zich niet lieten intimideren door mannelijke tennisbobo's en hun eigen Virginia Slims Tour opzetten. Mannelijke tennissers verdienden destijds voor hetzelfde werk acht keer zoveel dan vrouwen. Dankzij King & Co werd de weg opengebroken om van tennis de meest succesvolle vrouwensport in de geschiedenis te maken. "Ik zei dat ik meer dan 100.000 dollar wilde verdienen," zegt ze. "Ik wist dat ik dat hardop moest zeggen, om mensen nieuwsgierig te maken en naar die Tour te laten kijken. Als ze een reden hadden om te kijken hoeveel ik kon verdienen, zou het de Tour helpen."

Het heeft effect gehad. "Wij kwamen uit een groep die 14 dollar per dag verdiende, we wisten dat we er niet echt rijk van zouden worden," zegt King. "Toen ik met pensioen ging op mijn veertigste, had ik nog geen twee miljoen dollar. Serene Williams heeft 93 miljoen dollar en de teller loopt nog. Mooi zo!"

Billie Jean is nog altijd even uitgesproken over geld. Ze vraagt het aan alle vrouwen die ze spreekt: "Denk je dat je evenveel verdient als je mannelijke collega? Weet je wat hij verdient? Heb je onderhandeld om meer salaris te krijgen toen je de baan aannam? Naar mijn mening zouden vrouwen veel meer over geld moeten praten en veel meer moeten willen verdienen. Mensen moeten in vrouwen investeren. En dan heb ik het niet alleen over vrouwen die in vrouwen investeren, ik doel op iedereen. Als je vrouwen recht doet, wordt de hele wereld een betere plek."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Billie Jean King

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in