Dolly Partpn, 1975 (c) Hollandse Hoogte
Dolly Partpn, 1975 (c) Hollandse Hoogte

Dolly is een parel van een vrouw, blijmoedig bedekt met stras.

Actrice en zangeres Dolly Parton heeft een aparte status in de entertainment industrie. Meerdere lichtingen popprinsessen respecteren haar om haar talent als singer-songwriter. Van haar unieke stijl tot haar unieke pruiken, er worden hele Instagramaccounts aan gewijd. En iedereen humt zó een deuntje van haar mee, zelfs de grootste muzieksnobs.

Nog een reden om van Parton te houden is dat het zo'n goed mens is. Straatarm opgegroeid, zelf geen kinderen gekregen, wel vijf jongere broers en zussen opgevoed, buitengewoon slimme zakenvrouw, maar ook een groot filantroop. En, ook niet onbelangrijk: ze is altijd volledig zichzelf. Reden genoeg voor Netflix om een serie aan haar te wijden. In Dolly Parton’s Heartstrings is elke aflevering het verhaal van een van haar liedjes.

Jolene, anyone?

Article continues after the ad

Ter promotie van de serie heeft ze een paar interviews gegeven, met de gebruikelijke Parton-pareltjes. Een bloemlezing, om te beginnen over haar imposante en veelvuldig getweakte uiterlijk. "Ik heb altijd gedacht dat als mijn werk maar goed genoeg was, mensen dat uiteindelijk zouden erkennen," zegt ze. "Ik voel me op mijn gemak met hoe ik eruitzie en als ik happy ben kan ik andere mensen happy maken. Ik mag er dan volledig nep uitzien, als schrijver, professional en mens ben ik helemaal echt. Strass blinkt net zo mooi als een diamant."

Over schoonheid: "Ik ben nooit een verpletterende natuurlijke schoonheid geweest," zegt Dolly. "Ik wilde alleen maar aantrekkelijk zijn. Opvallen. Kleurrijk zijn. Gezien worden. Toen ik naar Nashville ging, gooide ik er nog een schepje bovenop. Als ze zeggen: minder is meer, zeg ik bullsh*t. Meer is altijd meer. Als ik geen meisje was geweest, was ik drag queen geworden."  

Over haar bedrijf: "Het was destijds ongebruikelijk dat een meisje veel noten op haar zang had, maar voor mij speelde dat nooit een rol. Ik dacht over mezelf als een artiest, een schrijver en ieman met een sterke wil. Ik groeide op met zes broers, mijn vader, mijn oom en mijn opa. Ik begreep hoe ze waren, dus ik heb altijd zonder vrees in een mannenwereld gewerkt. Ik vond dat ik iets te bieden had dat goed te verkopen was. Ik ging vergaderingen in en zei: 'Volgens mij heb ik iets waar we veel geld aan kunnen verdienen.' Nooit heb ik heb gevoel gehad dat ik me koest moet houden of me anders moest gedragen omdat ik een meisje was. Ik geloofde gewoon in mezelf. En dat doe ik nog steeds."

Foto's © ANP, quotes uit Elle US

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in