'Glazen plafond? Welk glazen plafond?'

Het is mooi dat er steeds meer vrouwen op topposities komen, maar wie hebben het internationaal voor het zeggen? Dit is de top 5 van 2020, volgens Forbes!

Angela Merkel

Sinds 2005 Bondskanselier (en eerste vrouwelijke regeringsleider) van Duitsland. Bekend om haar autonomie: Merkel is nooit bang om haar mening te verkondigen, ook niet als ze ergens alleen in staat.

Article continues after the ad

Merkel is een meester in 'leading from behind': leiderschap ziet ze als teamactiviteit en ze gelooft in kleine stappen vooruit maken. "Niet de leider, autoriteit of macht creëert of beweegt een gemeenschap," zegt ze, "Maar een gemeenschappelijk doel zorgt ervoor dat je samen door onvermijdelijke conflicten en spanningen komt."

Christine Lagarde

Sinds vorig jaar voorzitter van de Europese Centrale Bank, daarvoor directeur van het Internationaal Monetair Fonds. Ze vindt 'zelfvertrouwen, energie en gulheid' de belangrijkste kenmerken om carrière te maken.

"Zelfvertrouwen krijg je door risico's te nemen," zet ze. "Energie krijg je door voor je lichaam te zorgen: lichaamsbeweging en goed eten. En gulheid komt voort uit onzelfzuchtigheid. Zorg dat het niet allemaal om jou draait, maar dat er ook andere, jongere vrouwen bijkomen en carrière maken. Zodat er op de dag dat je stopt vrouwen klaarstaan om ook hun plek in te nemen.

Nancy Pelosi

Voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, hoogste verkozen vrouw in de Verenigde Staten. Ziet eruit als een frêle dame, heeft stalen doorzettingsvermogen: Nancy geeft nooit op, ze geeft altijd tegengas aan haar tegenstanders en is heel goed in – als het erop aankomt – politici samen te brengen om moeilijke knopen door te hakken.

"Je moet de moed hebben bij te blijven leren," zegt ze. "En de moed hebben van mening te veranderen, als je nieuwe inzichten hebt verworven."

Ursula von der Leyen

President van de Europese Commissie, eerste vrouw in die rol (met zeven kinderen). Was veertien jaar minister onder Merkel.

Staat bekend als een bruuske hervormer die de 'oude witte mannen' van de CDU, die vrouwen het liefst zouden beperken tot 'kinder, küche, kirche' zonder pardon de 21ste eeuw induwde.

Von der Leyen is een gedisciplineerde, vrij directe vrouw en haar eerste tweet als president luidde #EuropeIsAWoman. Nog tips? "Je kunt niet door iedereen aardig worden gevonden," zegt Ursula. "Als je dat eenmaal hebt geaccepteerd, kun je alles."

Mary Barra

Minder bekend in Europa, maar als CEO van General Motors (ze klom op vanaf een functie op de fabrieksvloer) heel belangrijk voor de Amerikaanse industrie en een verrassende vernieuwer: ze investeerde al miljarden in de ontwikkeling van elektrische auto's.

"Wil je verder, zoek een mentor," zegt ze. "Ben je al verder, wees een mentor. Lees gerust boeken over grote leiders en hoe zij het doen, maar kijk vooral naar de inspirerende mensen in je eigen omgeving. Daar heb je het meeste aan. Aan dat, en aan je mond opendoen in vergaderingen."

Foto's (c) Brunopress 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in