Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Astronaute Helen Sharman: 'Niets is mooier dan de aarde op afstand zien'

De vooraanstaand Britse wetenschapper denkt dat er buitenaards leven is. Helen Sharman (56), de eerste Brit in de ruimte, vloog in 1991 naar het MIR Space Station. "Er is geen grotere schoonheid dan vanaf grote afstand naar de aarde kijken," zegt ze in Guardian's Observer. "Ik zal de eerste keer ...

Astronaute Helen Sharman: 'Niets is mooier dan de aarde op afstand zien'

De vooraanstaand Britse wetenschapper denkt dat er buitenaards leven is.

Helen Sharman (56), de eerste Brit in de ruimte, vloog in 1991 naar het MIR Space Station. "Er is geen grotere schoonheid dan vanaf grote afstand naar de aarde kijken," zegt ze in Guardian's Observer. "Ik zal de eerste keer dat ik het zag nooit vergeten. Na de take-off verlieten we de atmosfeer en opeens stroomde er licht door het raam. Dat was de Pacific. De glorieuze diepe blauwe zee was adembenemend."

Over haar ervaring als astronaut: "Het heeft me geleerd dat het mensen en geen spullen zijn wat er echt toe doet. In de ruimte hadden we alles wat we nodig hadden om te overleven: de juiste temperatuur, eten, drinken, een veilige plek. Ik heb er niet gedacht aan mijn materiële bezittingen op aarde. Als we over bepaalde delen van de wereld vlogen, waren onze gedachten altijd alleen bij onze dierbaren."

(c) Anne-Katrin Purkiss

Haar ervaringen in de ruimte gebruikte ze later om wetenschap op een begrijpelijke manier uit te leggen aan het publiek en vooral om meisjes te enthousiasmeren voor bètastudies: "Als je iets niet probeert, weet je nooit hoe het is."

De wetenschapper, scheikundige van beroep, is ervan overtuigd dat er buitenaards leven is. "Aliens bestaan, dat lijdt geen twijfel," zegt ze. "Er zijn zoveel miljarden sterren in het universum dat er allerlei verschillende levensvormen moeten zijn. Maar of die zoals jij en ik zullen bestaan uit stikstof en koolstof? Misschien niet. Misschien leven ze allang op aarde, maar kunnen we ze simpelweg niet zien."

Foto's © Space Centre, Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in