Maak kennis met onze vrouw in… Zuid-Korea.

Joanne Doornewaard (59) is de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Korea met als standplaats Seoul. "Zuid-Koreanen zijn vaak hoogopgeleid en keiharde werkers," zegt ze. "Daardoor raakt de balans tussen werk en privéleven nogal eens zoek. Zeker bij vrouwen, die naast hun baan meestal geacht worden alle traditionele vrouwentaken te vervullen. Er komt een omslag aan, maar echt van harte gaat het nog niet, dus op dit gebied kunnen ze wel iets van ons leren. Al hou ik niet van het opgeheven vingertje. Als het om verduurzaming gaat, probeer ik vooral het goede voorbeeld te geven: ik heb geen auto, maar verplaats me zo veel mogelijk lopend of per fiets."

Zonsondergang over Seoul

Article continues after the ad

"In Zuid-Korea voel je altijd de drukkende aanwezigheid van Noord-Korea; de grens ligt op één uur rijden van Seoul. Tegelijkertijd is het een proper en hoffelijk land, waar je ook als vrouw alleen lange wandelingen kunt maken. Onderweg kom je dan veel mensen in volledige wandeluitrusting tegen, compleet met digitale kompassen en hoogtemetertjes. Zuid-Koreanen zijn dol op gadgets."

Meer weten? In de Nouveau die NU in de winkel ligt, vind je meer over ambassadeur Doornewaard in een interessant drieluik over vrouwelijke ambassadeurs. Een abonnement nemen kan natuurlijk ook, ben je elke maand verzekerd van al het moois dat Nouveau te bieden heeft! 

Foto (c) Stef Nagel, iStock

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in