Maak kennis met AOC, powervrouw en politica.

Naast Kamala Harris en Stacey Abrams is er nóg een vrouw die furore maakt in de Amerikaanse politiek en dat is Alexandria Ocasio-Cortez (30).

Article continues after the ad

Sinds 2018 is ze het jongste vrouwelijke congreslid in het Huis van Afgevaardigden ooit. Ze is ruim herkozen, reken maar dat de Democraten haar zullen inzetten. En ze is zo mateloos populair onder millennials, dat Vanity Fair haar op de cover van het decembernummer zette.

AOC zoals ze meestal wordt genoemd, is geboren en getogen in The Bronx, studeerde in Boston, liep stage bij Ted Kennedy en haalde haar bachelor in economie en internationale relaties.

Ze werkte als barvrouw om haar moeders inkomen aan te vullen toen ze een serieuze poging deed om de politiek in te komen, in eerste instantie met laaggespannen verwachtingen. " Van vrouwen als ik wordt niet verwacht dat ze zich verkiesbaar stellen”, zegt ze. "Ik kom niet uit een rijke of machtige familie.”

Ze verslaat tot verbazing van velen haar veel bekendere rivaal, die ook nog eens meer ervaring en een groter campagnebudget heeft, met een zelfgemaakt filmpje. That's our girl!

Alexandria staat voor een progressief programma waarin ze  pleit voor universele gezondheidszorg, baangaranties en hervormingen van immigratiewetgeving en strafrecht. Het establishment binnen de Democraten kijkt met enige huiver naar haar, maar aangezien ze een stemmenkanon is voor jonge, vrouwelijke kiezers en de zegen van kopstukken als Bernie Sanders en Joe Biden heeft, kan ze haar agenda – energietransitie is er ook nog bijgekomen - aardig op de kaart zetten.  

Dat doet ze bij voorkeur via Twitter, waar ze zeer scherp kan uithalen, maar ook schaamteloos haar beautyroutine deelt (en er intussen handig een grote portie feminisme, feminisme en power ingooit), om seksistisch commentaar voor te zijn. "Het is mijn ­miniprotest – in een maatschappij waarin je ­altijd wordt verteld dat je niet het juiste gewicht hebt, niet de juiste huidskleur, je bent gewoon niet goed qua whatever dan ook. Sta op en zeg: weet je wat! Jij beslist dat niet. Ík beslis dat."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Alexandria Ocasio-Cortez

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in