'Veerkracht en vriendschap zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.'

Ongeluk heb je niet in de hand, hoe je ermee omgaat wel. Maria Kooistra, actrice en ondernemer, belandde enkele jaren geleden in een diepe emotionele en financiële crisis. Na het faillissement van haar ex moest ze bezittingen verkopen, ze verloor op jonge leeftijd haar vader en kreeg niet lang daarna kanker. Onlangs werd bij haar ADD vastgesteld. Aan Nouveau vertelt ze hoe ze ondanks alles weer opkrabbelde.

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door maria kooistra (@mariakooistra) op

'Na de scheiding, net toen het weer wat beter met mij ging en ik alweer enige tijd samen was met een leuke nieuwe liefde, werd mijn hart opnieuw knetterhard gebroken," zegt Kooistra. "Hij maakte het uit. Weer die fysieke en emotionele pijn, ik was een en al pijnwolk. Gelukkig komen de spi­rituele inzichten van Eckhart Tolle altijd to the res­cue. Hij heeft mij geleerd, al vind ik het moeilijk om onder woorden te brengen, om me aan mijn verdriet over te geven.

'Op een gegeven moment kun je echt de angel uit de pijn halen'

Als je naar je verdriet durft toe te gaan, denk je in eerste instantie: Help, nu val ik uit elkaar van ellende. Maar uiteindelijk biedt het wel verlossing. Op een gegeven moment kun je echt de angel uit de pijn halen. Onderschat in moeilijke tijden ook de kracht van vrienden niet. Veerkracht en vriendschap zijn onlosmakelijk met elkaar ver­bonden. Bij liefdesverdriet zeiden vrienden: “Maria, je gaat op je handen zitten. Natuurlijk wil je hem appen of mailen. Maar je doet het niet!”

Wat mij ook altijd hielp was uitzoomen, waardoor je beter kunt relativeren. Zo eenvoudig als het klinkt, zo verpletterend is het resultaat. Gelukkig ben ik geboren met veerkracht en optimisme, ik zie zelfs in akelige situaties nog mogelijkheden. Ik was zeventien toen mijn vader overleed. Ondanks de rouw dacht ik: nu kunnen mijn moeder en ik eindelijk wel verhuizen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door maria kooistra (@mariakooistra) op

Onlangs is bij mij ADD gediagnosticeerd; daar heb ik, terugblikkend, mijn hele leven last van gehad. Tal van projecten heb ik niet goed aangepakt of niet afgemaakt. Zelfs mijn huishouden was een rommeltje. Gewoonweg omdat ik het niet voor elkaar kreeg, ik kreeg het niet geor­ganiseerd in mijn hoofd. Daar baal ik van.

Inmiddels sta ik op het punt om aan de tweede helft van mijn leven te beginnen. Met hulp van een psychiater ga ik mijn ADD aanpakken. Ik ben vreselijk benieuwd hoe ik straks word, misschien krijg ik behalve cog­nitieve therapie wel medicatie en kan ik straks mijn gedachten beter ordenen, loopt het huishouden soepeltjes en krijg ik een fijner, georganiseerder en veelomvattender leven.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door maria kooistra (@mariakooistra) op

Hoe beroerd de omstan­digheden soms ook waren, ik weet altijd weer dat kiertje te vinden van waaruit ik het zonlicht tege­moet kan kruipen. Dat is geen verdienste, maar een tweede natuur. Als je om je eigen drama leert lachen, of om de absurditeit ervan, ben je ver gevorderd met je ontwikkeling. Gelukkig lukt mij dat steeds beter.’

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in