Senator Elizabeth Warren
Senator Elizabeth Warren

Is Warren degene die Amerikanen weer nader tot elkaar kan brengen? 

Joe Biden mag dan de gedoodverfde frontrunner zijn voor de vacature van Democratisch presidentskandidaat, hij bakt er in debatten niets van. Hij wekt daarnaast weinig geestdrift op en wordt links en rechts met feiten en visie ingehaald door Elizabeth Warren, die een frisse, energieke campagne voert.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door AGirlHasNoPresident (@agirlhasnopresident2) op

Wie is de vrouw die steeds maar stijgt in de peilingen en als een steeds serieuzere kandidaat wordt gezien voor de Amerikaanse verkiezingen in 2020? Dit wil je weten.

Over wie hebben we het?

Article continues after the ad

Elizabeth Warren (1949, geboren als Elizabeth Herring, ze is het meisje rechts) is een Amerikaans hoogleraar die sinds 2013 senator is voor Massachusetts. Ze is geboren in een arbeidersgezin, bleek op school erg goed in debatteren (dat is ze nog steeds) en kreeg een beurs voor de George Washington Universiteit.

Ze trouwde jong met Jim Warren, studeerde logopedie en audiologie, kreeg vrij jong twee kinderen - Amalia en Alexander - en studeerde uiteindelijk rechten en ging aan de slag als advocaat. In 1978 gingen Jim en Elizabeth uit elkaar, twee jaar later hertrouwde ze met hoogleraar Bruce Mann, maar hield de achternaam van haar eerste man, omdat ze daar al redelijk bekend mee was geworden.

Ze heeft drie kleinkinderen, allemaal via Amalia. Dit is haar kleinzoon Atticus. 

Hoe is ze in de politiek terecht gekomen?

Ze doceerde als professor aan diverse universiteiten, waaronder Harvard, en bleef zelf onderzoek doen, met name van naar de invloed van wetgeving op het dagelijks leven. Ze is, als enige professor in de rechtsgeleerdheid aan Harvard die haar diploma aan een openbare universiteit behaalde, een van de meest geciteerde autoriteiten in de Verenigde Staten.

Via adviesposities voor de overheid (deze foto is uit 2009) versloeg ze in 2012 zonder enige moeite de zittende senator van haar thuisstaat Massachusetts. Sindsdien is ze een gerespecteerde politica binnen de Democratische Partij, waarbinnen ze vooral de progressief-liberale flank vertegenwoordigt. In 2018 werd ze met een marge van 60% tegen 36% herkozen als senator, sinds februari 2019 is ze officieel presidentskandidaat.

Waarom maakt ze een kans?

Elizabeth heeft een aanstekelijke persoonlijkheid, is altijd energiek en opgewekt, richt zich vooral op de middenklasse en voert naast de live-campagne ook een persoonlijke online campagne...

...waarbij ook haar man Bruce Mann en haar hond Bailey wel eens opduiken (kijk Bailey hier eens lekker zijn momentje pakken!).

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bailee from Texas chipped in $5 to our campaign, so me and my Bailey left a voicemail to say thank you.

Een bericht gedeeld door Elizabeth Warren (@elizabethwarren) op

Bailey figureert ook regelmatig in filmpjes waarin ze mensen die haar steunen persoonlijk bedankt.

Met haar bereidwilligheid om even met aanhangers op de foto te gaan bereikt ze een enorm online publiek. Daarnaast beschikt ze over fenomenale dossierkennis en visie.

Je kunt Elizabeth uittekenen in een zwarte broek, een zwart T-shirt en een gekleurd jasje. Elke rally sluit ze af met haar motto: "Ik ben Elizabeth Warren. Ik weet wat er kapot is, ik weet hoe ik het kan repareren en we bouwen aan een beweging-van-onderop om het voor elkaar te krijgen." Haar bijeenkomsten trekken steeds meer mensen, 20.000 man (zoals hier in New York) is geen uitzondering...

...en ze heeft ongekend momentum: 'Warren has a plan for that' is een populaire T-shirt kreet geworden.

En wat zijn haar plannen dan?  

Ze wil een belastingheffing van 2 procent op inkomens boven de 50 miljoen dollar. Van die extra belasting voor de superrijken wil ze studieschulden goeddeels schrappen, het collegegeld voor bachelorstudenten aan openbare universiteiten afschaffen en 50 miljard dollar uittrekken voor ‘zwarte’ universiteiten.

Verder is ze voor een flinke verhoging van uitkeringen en voor verplichte vertegenwoordiging van werknemers in raden van bestuur. En ze is een voorstander van Medicare for All. Dat is een gratis, door de overheid georganiseerd zorgstelsel voor iedereen; burgers zullen zich niet langer mogen verzekeren bij commerciële verzekeraars. Het komt erop neer dat als je haar een probleem voorschotelt, ze er een serieuze, redelijke en begrijpelijke oplossing voor heeft.

Wordt ze de eerste vrouwelijke president van de VS?

Zo ver is het nog lang niet. Pas tijdens de 2020 Democratic National Convention (13-16 juli 2020) worden de kandidaten voor president en vice-president gekozen. Die hebben dan tot de verkiezingen op 3 november 2020 om te proberen meer stemmen te winnen dan de Republikeinen. Ze maakt een serieuze kans om de Democratische kandidaat te worden...

...want ze is pragmatischer dan politieke brekebeen Biden die nog niet van een sterk plan voor de toekomst getuigt en vooral wordt geassocieerd met het verleden. Elizabeth is bovendien geen heethoofd: progressief betekent in haar geval geen revolutie en daar houden de meeste Amerikanen van.

Heeft ze dan helemaal geen zwakke kanten? Jawel: het Medicare For All ziekenfonds moet gefinancierd worden door hogere belastingen en daar zijn de Amerikanen dan weer hoogst allergisch voor. Toch moet het volgens haar kunnen. Zoals ze zelf zegt: "I've got a plan for that."

Foto's © ElizabethWarren.com, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in