We zijn op zoek naar jouw quarantainepoëzie.

Vandaag is het de Dag van de Haiku, een van oorsprong Japanse dichtvorm. Het hoeft niet te rijmen, het gaat om het ritme van de drie zinnen: eentje van 5 lettergrepen, eentje van 7 en dan weer eentje van 5.

Article continues after the ad

Oh, oude vijver,
een kikker springt van de kant,
geluid van water.

Dit is een van de beroemdste haiku's ooit, van de Japanse haiku-meester Matsuo Basho (1644-1694). In de dichtvorm wordt bij voorkeur een zintuiglijke ervaring of natuurbeleving verwerkt.

Bij het ontwaken
een handvol confetti
op het hoofdkussen.

Maar ook zonder natuur en zintuigen kan een haiku een prachtig beeld scheppen, zoals deze carnavalshaiku van Luc Gybels. Daarom dagen we je uit: schrijf een haiku over je leven nu, in zelfisolatie. Over wat je ziet, over wat je voelt, over verstilling of juist tegen de muren opvliegen – je bent er helemaal vrij in, zolang het maar drie regels van respectievelijk 5, 7 en 5 lettergrepen zijn.

Ochtend in het duin
stappen door groene stilte
rust schuilt in adem.

© Nico van den Raad.

Je mag er het hele weekend over doen. Plaats je mooiste, liefste, ontroerendste of  grappigste haiku (maximaal 5 per persoon) onder deze post op Nouveau's Facebook. de Haiku Challenge sluit op maandag 20 april 2020 om 18:00 uur en de inzender van de mooiste haiku krijgt iets buitengewoon fijns uit de legendarische beautykast op de Nouveau-redactie. Wie schrijft de eerste? Vol verwachting klopt ons hart! 

Foto (c) iStock

Geen nieuwe NOUVEAU meer te koop in de winkel? Geen nood, je kunt het nieuwste nummer ook los bestellen, nu tijdelijk zonder verzendkosten!