"Al in het vliegtuig naar Wenen maakte hij indruk."

"Mijn dochter had het voorzien. Zij zei, nadat ik op enkele mislukte dates was geweest: “Mam, jij vindt het niet op zo’n site. Jij vindt het op een reis.” En inderdaad, ik zat nog maar net in het vliegtuig naar Wenen of ik kreeg Sander in de gaten. Hij boog zich opzij om iets tegen een medepassagier te zeggen en ik dacht meteen: dát is een aardige man. En dan te bedenken dat ik bijna was thuisgebleven. De reisleidster, een enthousiaste musicologe, moest vanwege ziekte verstek laten gaan. Voor mij was dat een reden de reis te heroverwegen. Later hoorde ik van Sander dat hij om dezelfde reden ook had getwijfeld of hij wel zou gaan.

Article continues after the ad

Die eerste dagen in Wenen gebeurde er niet zoveel tussen Sander en mij. We raakten eigenlijk pas aan de praat tijdens een trip naar Bratislava, toen we in de kou op de bus stonden te wachten. Tijdens het diner die avond zorgde hij ervoor dat hij naast mij kwam te zitten. Zo ontdekte ik dat hij een enorme kennis van de klassieke muziek heeft, in dezelfde plaats woont als ik en sinds 2016 weduwnaar is, één jaar langer dan ik weduwe ben.

Telefoonnummer

Ik was teleurgesteld toen hij de volgende morgen tijdens het ontbijt vertelde voortijdig terug naar Amsterdam te vliegen. Hij voelde een griep opkomen en het leek hem beter die, gezien zijn hoge leeftijd van – op dat moment - 88 jaar, thuis uit te zieken. Behoorlijk assertief voor mijn doen, zei ik: “We waren eigenlijk nog niet uitgepraat. Vind je het erg om mij je telefoonnummer te geven? Dan kan ik je bellen om te vragen hoe het met je is.”

Dat telefoongesprek leidde tot een uitnodiging voor een drankje. Een van zijn dochters vroeg hem: “Oké, dus ze komt om vijf uur. En wat gebeurt er om half zeven?” Waarop hij antwoordde: “Als het gezellig is, geven we elkaar een hand. Als het héél gezellig is, vraag ik of ze mee uit eten gaat.” Dat heeft hij dus gedaan. Later gingen we samen naar verschillende concerten. Na een van die concertbezoeken verklaarde hij mij zijn liefde. “Ik heb je heel erg lief,” waren de woorden die hij daarvoor gebruikte.

Extra genieten

We hebben nu ruim een jaar een complete liefdesrelatie. Hij heeft het aan mij gelaten of het tussen ons platonisch zou blijven of niet. Het eerste zou hij ook geaccepteerd hebben, maar voor mij is het lichamelijke juist een heel fijne extra dimensie. Ik realiseer me dat onze tijd beperkt is en dat ik straks misschien nog een keer afscheid zal moeten nemen van een geliefde. Maar juist daardoor genieten we extra van alles wat op ons pad komt, van alles wat we samen kunnen doen.

Het zou mij overigens niet verbazen als hij honderd wordt. Hij is gezond, jong van geest en heel actief. Hij golft, zit in allerlei besturen en heeft een enorme, oprechte belangstelling voor alles en iedereen. Maar wat ik het allerleukst aan hem vind, is zijn ouderwetse hoffelijkheid. Ik wilde iemand die 'every inch a gentleman' is, en die heb ik gevonden, in dat vliegtuig naar Wenen."

Dit artikel stond in een langere versie in de printeditie van Nouveau (c) all rights reserved DPG Media / Nouveau 2020

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in