Perfecte remedie voor de donkere dagen: haar nieuwe boek!

Voor het eerst in drie jaar brengt Nigella Lawson een nieuw kookboek uit: Cook, Eat, Repeat. Het is een verrukkelijk persoonlijk werk, waarin ze getuigt van haar liefde voor 'bruin eten' (niet populair in kookboeken, omdat het weliswaar vaak verrukkelijk is, maar niet mooi fotografeert). Maart het verhaalt ook een beetje melancholisch over de keuken als veilige plek in turbulente tijden.

"Ik was er in het begin van het jaar aan begonnen en veel moest er weer uit, want geen hond die bezig was met etentjes geven," zegt ze in The Guardian. "Toch werd het me ook duidelijk hoe belangrijk voedsel is. Je zag dat aan de rijen voor de supermarkten, een oerinstinct speelde op. Je ziet hoeveel structuur, energie en vreugde dagelijks koken kan geven."

Article continues after the ad
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nigella (@nigellalawson) op

Een van haar favoriete momenten was aan het einde van de middag stoppen met schrijven en op de bank kruipen met een campari met bruiswater "en een fantastisch retro schaaltje chips. Zó geweldig. Genieten van eten is niet alleen maar koken, het gaat ook om denken: 'Ik heb hier iets zaligs." Zoals spaghetti met Marmite, een favoriete combinatie van Lawson.

Voor iemand die nogal wat heeft meegemaakt, is Nigella opvallend monter. Haar moeder en haar zus stierven jong, net als  haar eerste man John Diamond, zodat ze verder moest met twee kleine kinderen. En haar huwelijk met haar tweede man Charles Saatchi eindigde op een nare manier toen hij haar op een terras bij de keel greep (ofschoon hij steenrijk is, zag ze af van alimentatie en vroeg slechts om haar keukenspullen).

Twee persoonlijk assistenten kochten vervolgens voor honderdduizenden euro's op haar creditcards en beschuldigen haar van cokegebruik toen ze voor de rechter stonden. Lawson gaf toe drugs te hebben gebruik 'om een ondraaglijke situatie draaglijk te maken' en omschreef Saatchi als 'een briljante, maar brute man' die haar tien jaar lang had blootgesteld aan 'intiem terrorisme'.

Een mens zou van minder verbitterd raken en Nigella is zelf ook een beetje verbaasd dat het zo goed met haar gaat. "Ik ben een stuk gelukkiger dan zes jaar geleden en dat terwijl ik dacht dat gelukkig zijn niet een van mijn talenten was," zegt ze. "Ik had destijds niet kunnen denken dat ik als mens zo geheeld zou zijn."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Nigella (@nigellalawson) op

Nigella was tijdens de eerste lockdown alleen, haar kinderen zijn volwassen en ze vond de gedwongen pauze "geweldig, al besef ik dat dat vreselijk klinkt. Maar ik vind het heel fijn dat mijn leven niet gevuld is met dingen waar ik naartoe moet. Het bevalt heel goed geen openbaar leven meer te hebben. Ik draag vaak jumpsuits, hoewel die me helemaal niet flatteren en heb besloten dat me dat niet kan schelen. En ik ben gestopt met rumineren. Ik weet niet of het kwam door de stilte van de lockdown of door ouder worden, maar ik kijk niet meer zo vaak terug en ik vraag me minder vaak af wat er zou zijn gebeurd als ik dingen anders had gedaan. Na zestig jaar rumineren is dat geweldig. Ik ben eindelijk erg gelukkig."

Over Cook, Eat, Repeat

Wat dit boek van Nigella onweerstaanbaar maakt, is haar diepe liefde voor lekkere eten. Ze is echt wel op de hoogte van het nut van vezels en gezonde vetten, maar dwaalt – we've all been there – toch vrij snel af naar smakelijke hapjes. Zo zijn caloriearme matses zijn in haar ogen nogal vreugdeloze crackers 'maar wel een goed transportmiddel voor ander dingen, zoals gezouten boter of roquefort.'

Het boek is ideaal om tijdens de donkere dagen mee op de bank te kruipen om te lezen, te kijken en plannen te maken voor een lekker maaltje comfort food. "Het probleem met moderne kooktrends is dat het allemaal snel en efficiënt moet," zegt Lawson. "Koken is ook stoven, sudderen en een beetje een troep maken. Ook dát maakt gelukkig."

Foto's (c) Brunopress, Getty Images, Nigella Lawson

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in