Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Melania Trump pakt beroemde rozentuin aan

Was ze daar niet beter wat eerder mee begonnen? Met nog maar een paar maanden te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen, is First Lady Melania na een opfrisbeurt van een deel van het Witte Huis vol zelfvertrouwen begonnen aan een renovatie van de beroemde bijbehorende Rozentuin. Gezien haar outfit ...

Melania Trump pakt beroemde rozentuin aan

Was ze daar niet beter wat eerder mee begonnen?

Met nog maar een paar maanden te gaan tot de Amerikaanse verkiezingen, is First Lady Melania na een opfrisbeurt van een deel van het Witte Huis vol zelfvertrouwen begonnen aan een renovatie van de beroemde bijbehorende Rozentuin. Gezien haar outfit en hakken bij de bekendmaking van dit feit, zal ze vooral supervisen – Melania lijkt niet het type dat vrijwillig aan het schoffelen gaat.

De tuin van het Witte Huis is van oudsher het domein van de First Lady. Teddy Roosevelt's vrouw Edith installeerde er een koloniale tuin...

...geïnspireerd op het verleden van de Founding Fathers, met bloembedden in de vorm van paisleymotieven, gevuld met margrieten, lathyrus en jasmijn.

Woodrow Wilsons vrouw Ellen liet die versie omspitten, maar stierf zodat het aan zijn tweede vrouw Edith was om er iets van te maken: zij liet er rozenbedden planten en rijen met gesnoeide liguster.

De tuin kreeg pas echt allure nadat de Kennedy's  in 1961 hun intrek hadden genomen in het Witte Huis. Jack en Jackie bezochten die zomer Europa en zagen heel wat formele tuinen. Hoewel de restauratie van de tuin altijd is gezien als het werk van Jackie, was het de president die de drijvende kracht was achter de make-over. Hij begreep de kracht van beeld en wilde een indrukwekkend decor voor staatsbezoeken en ruimte om grote groepen mensen te kunnen ontvangen. Hier checkt prinses Beatrix even hoe de Nederlandse bollen erbij staan #tulpendiplomatie.

De Rozentuin van de Kennedy's is ontworpen door socialite Bunny Mellon, die amper horticulturele ervaring had, maar wel over smaak en visie beschikte.

Haar beginpunt was de magnolia die Andrew Jackson in 1829 liet planten ter nagedachtenis van zijn overleden vrouw. Ze plantte er meer magnolia's bij om de hoek meer op te laten vallen en gebruikte wilde appelbomen om de tuin in te delen, samen met gesnoeide heggen en rozen, en bloembollen en vaste planten om in elke seizoen kleur te hebben.

Sindsdien is de Rozentuin nauwelijks veranderd. Nancy Reagan vroeg Bunny in 1981 om hulp met de wilde appels die het niet goed meer deden en Laura Bush liet er een oranje roos die naar haar was genoemd planten, maar verder is de tuin nog vrijwel zoals hij onder de Kennedy's was.

Dus, wat is Melania van plan? Volgens het persbericht 'wordt de tuin gerenoveerd en verbeterd'. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Oehme van Sweden and Associaties en Perry Guillot, die zo voornaam is dat zijn Instagram vergrendeld is. Hij heeft veel tuinen aangelegd aan de westkust, voor onder andere Aerin Lauder, Tina Brown en Tory ↓ Burch.

De Wall Street Journal meldt dat 'zijn visie voor de moderne tuin sober, architecturaal en overwegend groen is, geïnspireerd door het 18de eeuwse ideaal van het Engelse platteland.' Hij is nogal van de siersnoei en leegte, wat nog wel eens zou kunnen gaan botsen met Melania's smaak, afgaand op haar kerstdecoraties.

De wilde appelbomen moeten wijken voor theerozen: witte JFK-rozen en gele Peace rozen. En nu maar afwachten of ze die volgende zomer nog zelf zal zien bloeien.

Foto's (c) The White House, National Archives

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in