Nieuwe trailer licht hun gespannen relatie toe.

Van alle premiers die koningin Elizabeth al heeft versleten, verliepen de contacten met Margaret Thatcher het moeizaamst. Wat op zich vreemd is, want als powervrouwen onder elkaar hadden ze ook wel wat gemeen.

Thatcher was in 1979 de achtste premier van de Queen en de eerste vrouwelijke minister-president. Haar voorgangers waren allemaal mannen geweest, zes upper-class conservatieven en twee Labour premiers, die weliswaar het socialisme predikten, maar in de praktijk ook reuze conservatief waren.

Article continues after the ad

Margaret daarentegen, was weliswaar premier van de Conservatieven, maar een zelfverklaard 'provinciaaltje' dat het tegenstribbelende Verenigd Koninkrijk radicaal de jaren tachtig in moderniseerde. Thatcher had beloofd een einde te maken aan veertig jaar politiek en economisch paternalisme. De Queen was (en is) vervuld van plichtsbesef, behoorde tot die ouderwetse stroming en wist niet zo goed wat ze aan moest met ambitieuze Margaret, die niet bang was moeilijke beslissingen te nemen.

Bijkomstige complicatie was dat beide dames gewend waren de enige vrouw in de kamer te zijn: Thatcher mocht graag een beetje discreet flirten met haar mannelijke collega's, maar met een andere vrouw omgaan was wel even iets anders. Dat komt ook terug in het vierde seizoen van The Crown, waarin Margaret wordt gespeeld door Gillian Anderson.

Grappig was dat andersom Thatcher dol was op het koningshuis en bij bezoeken zo diep voor de Queen (en hier de Queen Mum) boog dat er grappen over werden gemaakt in Buckingham Palace. Hun wekelijkse afspraken op Buckingham Palace waren vrij ongemakkelijk. Lang werd gedacht dat Thatcher Elizabeth doorzaagde over haar economische strategieën, maar volgens Margarets biograaf Charles Moore 'somde de premier slechts de dagelijkse gang van zaken op, waarop de Queen vrijwel niets antwoordde.'

Voor beide vrouwen moeten de ontmoetingen dodelijk saai zijn geweest. Margaret was 11 jaar premier en leidde de Conservatieven naar drie verkiezingsoverwinningen voor ze in 1990 aftrad.

Later toonde HM alsnog waardering voor de ultieme Power Spice: ze maakte haar barones én Lady in the Order of the Garter, de hoogste orde van Engeland.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in