Eigenlijk begon zijn leven pas met Pia (de Jong, schrijfster en columnist). Voordien voelde hoogleraar mathematische fysica Robbert Dijkgraaf (59) zich een soort punt die boven het vlak zweeft. Over je samen zo veilig voelen dat je elk avontuur aandurft..

"Begin jaren tachtig was ik een heel verlegen natuurkundestudent, niet goed in staat om contact te maken. Ook niet met dat leuke meisje dat ergens boven mij woonde. Maar die nacht dat ze bij me aanklopte, vonden we elkaar. Én Tijgertje. We hebben altijd tevreden huisdieren gehad, en nog steeds, maar Tijgertje sloeg alles. Ik heb nooit meer zo’n gelukkige kat gezien.

Article continues after the ad

Tot ik Pia ontmoette, had ik me altijd een buitenstaander gevoeld. Een punt die een beetje boven het vlak zweeft. Maar in Pia herkende ik me direct. Ze had een heel eigen kijk op de wereld, niet van die prefab meningen die je van anderen hoorde.

Door haar werd alles anders. Daarvóór kreeg ik voortdurend boodschappen op me af, van thuis, van school, van vrienden. En ineens kon ik die ballast loslaten. Ik besefte dat het gewoon over mezelf ging. Achteraf zeg ik: toen begon mijn leven pas echt.   

Niet dat de toekomst meteen helder was. Pia was zoekende, net als ik. Dan denk je: twee onzekere mensen bij elkaar, dat maakt nog onzekerder. Maar het gaf juist zelfvertrouwen, zo van: wacht even, met ons tweeën durven we het avontuur aan te gaan. Pia was degene die zei: “Zeg, je hele huis staat vol met schilderijen, zou je dáár niet iets mee gaan doen?”

Zelf zette ze haar studie Nederlands aan de kant. Op foto’s uit die tijd zien we er best rebels uit: leren jacks, puntschoenen, ik met een rockerkuif. Terwijl we aan de andere kant bijna burgerlijk samenwoonden, als een middelbaar stel. Die twee polen vormden een gouden combinatie. We vonden rust bij elkaar, een veilige basis. En aan de andere kant was er naar de buitenwereld een gevoel van: kom maar op. Dat gevoel is er nog steeds."

Lees ook: Zó geef jij de pannenkoek een hartige twist

Bestel Nouveau online

Benieuwd naar Pia's liefde voor Robbert? Lees verder in de maart-editie van Nouveau. Bestel 'm snel hier.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in