Na Jill Biden was de First Lady aan de beurt. 

Zoals op de conventie van de Democraten een hoofdrol was weggelegd voor Jill Biden, komen op de Republikeinse partijconventie vele Trumps aan het woord. Donalds zonen Donald Jr en Eric deelden al de nodige verbale klappen uit aan de tegenpartij…

Article continues after the ad

…en ook dochter Tiffany (die Donald kreeg met Marla Maples) koos voor de alarmistische toon.

First Lady Melania verraste echter vriend en vijand met een toespraak van bijna een half uur vanuit de Rozentuin van het Witte Huis, waarin ze vooral empathie toonde en verbinding zocht. "Ik wil mijn kostbare tijd hier niet gebruiken om de andere kant aan te vallen – dat verdeelt het land alleen maar meer, hebben we vorige week gezien," zei Melania over het partijcongres van de Democraten.

Ook betuigde de First Lady, in een legergroene Alexander McQueen, tot nu toe als enige partijvertegenwoordiger haar medeleven aan de nabestaanden van 178.000 Amerikanen die in de afgelopen maanden zijn overleden na een besmetting met het coronavirus. "Vriendelijkheid en compassie, kracht en vastberadenheid zijn nodig," volgens Melania. Wat toch een heel andere boodschap is dan die van haar man voor wie de pandemie vooral een streep door zijn economische resultaten is.

Melania waagde zich eveneens aan een afwijkende mening over de anti-racismeprotesten. Trump richt zich vooral  agressie van een kleine groep betogers en zet opponent Joe Biden weg als trekpop van radicale activisten. Melania daarentegen riep Amerikanen op om ‘op een beschaafde manier samen te komen’ en vertelde hoe ‘geschokt’ ze was toen ze een voormalig fort van slavenhandelaren in Ghana bezocht. "De ‘harde realiteit is dat de VS niet trots kan zijn op delen van het verleden," zei ze. "Ik moedig jullie aan om op de toekomst te focussen, terwijl we nog steeds van het verleden leren. Laten we reflecteren op onze fouten in plaats van dingen kapot te maken."

De speech was bijzonder omdat Melania niet zo heel vaak het woord neemt, maar ook omdat haar toon zo afweek van die van de andere Trumpjes. Niet voor het eerst: zo riep ze Amerikanen op Twitter bijvoorbeeld op om mondkapjes te dragen, lang voor Donald overstag ging. En op een eerdere conventie sprak ze zich tegenover moeders uit over 'hoe gemeen en manipulatief social media kunnen zijn', wat toch wel een puntje tegen Donald was, die een enthousiast Twitter-bully zonder filter is.

De toespraak in de Rozentuin was een zeldzaam menselijk moment op de huidige conventie en ze verdient bonuspunten voor het feit dat het een originele speech was. Vier jaar geleden bleek zij (of haar speechschrijver) complete zinnen uit een toespraak van Michelle Obama te hebben gebruikt. Ditmaal "was elk woord van haar," zo verzekerde haar stafchef Stephanie Grisham. Het stond Melania goed; dit zou ze vaker moeten doen.  

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in