Hier bedacht hij zijn prachtige royalty-portretten.

Schilder, interieurontwerper en vooral fotograaf Cecil Beaton (1904-1980) maakte in de 1920's schitterende portretten van royals en celebrities die zo dol op hem waren (hij mocht ze graag een slagje mooier retoucheren) dat ze hem bleven vragen.

Hij fotografeerde prinses Elizabeth als jong meisje..

Article continues after the ad

...haar zus prinses Margaret voor haar 19de verjaardag...

...hun moeder in 1939...

...Wallis Simpson in 1937 (toen bekoelde de relatie met de Windsors tijdelijk)...

...en later weer Elizabeth in 1960, hier met babyprins Andrew.

Ook haar kroningsportret uit 1953 is van zijn hand. Aristo's stonden in de rij om ook zo door hem te worden geportretteerd. 

Maar hij beperkte zich niet tot royals en aristo's en maakte in 1956 ook dit beroemde portret van Marilyn Monroe.

In Wiltshire staat Reddish House, het laatste huis waar hij woonde en waar hij gasten als  de Queen Mother, Mick Jagger, Truman Capote, David Hockney en Lucian Freud ontving (Greta Garbo bleef zes weken plakken), nu te koop voor 4,5 miljoen euro. Cecil staat hier in de oranjerie, in 1968.

Voor de Bright Young Things-set gaf Beaton, zelf ook lid van dat gezelschap, er spectaculaire feesten waarbij de bar nooit sloot, alsof de Roaring Twenties voor hem eeuwig duurden.  

Sinds Beatons dood was het huis eigendom van de ex-gravin van Chichester, Ursula Henderson en muzikanten Robert Fripp en Toyah Willcox, die beweren dat Cecils geest er nog altijd rondspookt, op zoek naar een feestje en een martini.

Het huis heeft door de laatste eigenaren een update gekregen, maar is toch nog voornamelijk in de stijl van Cecil die er kamers bij liet bouwen en – shock & horror – illegale hanengevechten op de op eerste verdieping hield (misschien zijn het de arme hanen die er rondspoken?). Ook de tuinen en de oranjerie zijn nog zoals hij ze aan liet leggen. Wie biedt?

Foto's (c) Saville, Brunopress, Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in