Claudia in Valentino
Claudia in Valentino

En ze trakteert op een mooie expositie over de 1990's.

Ze was wat wulpser dan de atletische modellen die in de jaren tachtig hoogtij vierden, ze bezat Duitse discipline én ze leek sprekend op een jonge Brigitte Bardot.

Article continues after the ad

Claudia Schiffer – vandaag is ze 50 geworden – mag dan als kind advocaat hebben willen worden...

... nadat ze in 1987 werd gespot in een dancing in Düsseldorf, kreeg Schiffer (hier 17 jaar) meteen een modellencontract aangeboden.

Schiffer maakte haar middelbare school af en vloog naar Parijs voor een proefperiode.

Toen ze in 1988 op de cover van Elle belandde, was duidelijk dat rechten studeren wel even zou kunnen wachten. Het is er nooit meer van gekomen.

Guess hielp haar aan haar eerste grote campagne en daarmee was haar lidmaatschap van The Magnificent Seven (Naomi, Linda, Christy, Elle, Cindy) een feit.

Deze lichting supermodellen liep lachend over de catwalk en was de eerste die zich meer pitchte als merk en personality, dan als wandelende paspop, wat hen geen windeieren heeft gelegd: Claudia liep binnen op posters, kalenders en fitness-video's.

Als model was ze een beetje verlegen en niet de beste catwalker ('Je loopt als een koe,' merkte vriendin Naomi Campbell ooit hartelijk op), maar de kleren verkopen kon ze wel én ze was ongeëvenaard fotogeniek voor de lens.

"Ik zou het nu nooit hebben gered als model," zegt Claudia, hier in 1995 met Naomi, Christy Turlington en Elle Macpherson. "De nieuwe generatie, ze delen zo makkelijk alles op elk moment – ik heb daar moeite mee. Als ik dat in de jaren negentig had moeten doen, had ik hopeloos gefaald."

Claudia acteerde er een beetje naast, maar is toch altijd vooral model gebleven en momenteel Guinness recordhouder als het model dat op de meeste covers heeft gestaan: het zijn er meer dan duizend.

"Het was een beetje alsof je elke dag je vriendinnen op je werk zag," zegt ze over de andere 'supers', hier in een Versace-shoot. "Er was slechts een beperkt aantal meisjes dat alle shows liep, dus we zagen elkaar heel vaak. We kozen na een tijdje zelfs specifiek opdrachten die we samen konden doen, omdat we het samen zo leuk hadden. Dan belden we elkaar op: 'Ik ben benaderd voor een campagne, maar ik doe het alleen als jij ook meedoet', zeiden we dan."

De hechte banden beschermden hen ook tegen ongemakkelijk en ongewenste situaties. "In onze tijd was seksuele intimidatie natuurlijk ook een ding," zegt Schiffer (hier met Cindy in 2017: het was hun eerste ussie) over de erecode tussen de supermodellen en hun beste klanten.

"Ik belde vaak met de anderen: 'Werk maar niet met deze fotograaf, die is niet erg aardig' of ik zei: 'Loop niet in die show, ze hebben alles gejat van Versace en Chanel.'"

Claudia, hier in 2019, werkt nog steeds, maar zegt dat het wel heel anders is dan vroeger. "In mijn tijd werd er backstage ontzettend veel gekletst, naar elkaar geschreeuwd en gelachen. Nu is het vrij stil, alle modellen zijn druk met hun telefoon. Maar ik blijf het doen, tot ze me niet meer willen. Ik vind het leuk werk en ik kan het goed, ik weet wat ik met kleren en mijn lijf moet doen."

Over geen zeventien meer zijn zegt Claudia, hier in 2020: "Wie zou dat nou nog willen? Elke leeftijd heeft mooie en waardevolle dingen en ik zit nu aanzienlijk beter in mijn vel. Ik voel me bovendien fit. Ik heb altijd gesport en heb verschillende fases van yoga gehad, maar de combinatie van drie keer per week Pilates en yoga werkt echt ongelofelijk goed." 

Tussen 1992 en 1999 had Schiffer een relatie met illusionist David Copperfield. Het gerucht ging dat ze bij hem als cosort onder contract stond, maar beiden houden vol dat het echt was en wonnen een rechtszaak hierover.

Claudia zoende vervolgens een jaar met de buitengewoon aantrekkelijke Britse playboy en kunsthandelaar Tim Jefferies…

…voor ze viel voor regisseur Matthew Vaugh, met wie ze in 2002 trouwde en drie kinderen heeft...

... Caspar ↑ (2003), Clementine (2004) en Cosima (2010).

Het gezin woont deels in Londen en deels in Coldham Hall, hun huis in Suffolk. "Ik heb veel meer zelfvertrouwen dan eerst," zegt ze. "En dat is voor een groot deel te danken aan mijn man en kinderen."  

Ter ere van haar gouden verjaardag cureert Schiffer Fashion Photography from the 1990s, een tentoonstelling met modefoto's uit de iconische jaren negentig, de jaren waarin ze zelf hoogtij vierde.

De expositie is vanaf maart volgend jaar te zien in het Kunstpalast Düsseldorf. In die Duitse stad werd Schiffer, die volgende week vijftig wordt, zoals gezegd ontdekt.

De jaren negentig staan bekend als een van de meest florerende en betekenisvolle jaren van de mode-industrie. Mode van toen wordt nog steeds gebruikt als inspiratiebron.

Schiffer neemt volgens het museum bezoekers straks mee op een 'persoonlijke reis' door de mode-industrie van de jaren negentig.

Dat gebeurt aan de hand van het bijzonderste werk van modefotografen en invloedrijke ontwerpers. Er zullen ook nooit eerder vertoonde foto's van supermodellen tentoongesteld worden.

Bezoekers krijgen onder meer werk van en met Karl Lagerfeld (ze was een favoriet van hem), Ellen von Unwerth en Kate Moss onder ogen. Fashion Photography from the 1990s is van 4 maart tot 13 juni 2021 te zien.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in