Geen woorden, maar daden, aldus de eco-strijder.

Braziliaans topmodel Gisele Bündchen houdt zich tegenwoordig vooral bezig met milieubescherming. En viert haar 40ste verjaardag dan ook in stijl.

"Het is niet zomaar een verjaardag! Ik kan niet geloven dat ik veertig word!" aldus Bündchen. "Ik heb het gevoel dat er een heel nieuw hoofdstuk in mijn leven begint, en ik wilde het op een zinvolle manier vieren, dus besloot ik veertigduizend bomen te planten in het Amazone-regenwoud."

Article continues after the ad

Gisele legt uit dat ze "al jaren bomen plant voor verschillende projecten" en gelooft dat dit "de beste manier is die ze kent om terug te geven aan Moeder Aarde". Als cadeau vroeg ze ook haar familie en vrienden om bomen te planten.

Bündchen, hier met haar man Tom Brady, zoon Benjamin (10) en dochter Vivian (7). is goed bezig, want hergroenen is de beste actie tegen klimaatverandering, zo is wetenschappelijk bewezen. Het planten van een biljoen bomen is de beste manier om de opwarming van de aarde tegen te gaan, schrijven Zwitserse wetenschappers in het vakblad Science. Het initiatief zou twee derde van alle koolstofuitstoot sinds het begin van de negentiende eeuw, in totaal zo'n 300 gigaton, compenseren. De aarde zou door de ingreep niet in 2030, maar pas in 2050 met 1,5 graden zijn opgewarmd.

Onderzoekers stellen, na het analyseren van bijna 80.000 satellietbeelden, dat er in Rusland, Canada, Australië, Brazilië, China en de VS voldoende ruimte is om de nieuwe bomen te planten. Dat zou zo'n 300 miljard dollar of 266 miljard euro kosten, zo'n 27 cent per boom. In vergelijking met andere maatregelen is dat echt spotgoedkoop.

In totaal gaat het om 1 miljard hectare nieuw bos, een gebied ter grootte van de VS. Het zou, behalve het tegengaan van de opwarming van de aarde, de biodiversiteit en waterkwaliteit verbeteren en erosie verminderen.

Foto's (c) Brunopress

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in