Van harte gefeliciteerd 😊 !

Presentator, programmamaker, ondernemer, uitgever en schrijver Floortje Dessing heeft al heel wat in haar vijftig jaar gestopt. Ze begon als DJ, stapte over naar de televisie en werd bekend en bekroond om haar reisprogramma's, waarvoor ze de hele wereld afging, bij voorkeur op locaties die zo onbekend waren dat Google Maps het liet afweten.

Article continues after the ad

Tweet van Floortje in maart #happy50

Vanwege de coronabeperkingen werden die reisprogramma's dit jaar omgeturnd in afleveringen van Floortje blijft hier...

... waarin ze mensen in Nederland interviewde over veerkracht en zelfredzaamheid in het nieuwe normaal.

Dat was een koers die ze al eerder insloeg: het ging steeds minder om het reizen op zich en steeds meer om de mensen die ze onderweg ontmoette. Het was overigens niet altijd romantiek en avontuur, ze moest ook twee keer herstellen van een ernstige ziekte en kwam vast te zitten in brandhaard Jemen.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door BSP FIETSEN🚲 (@bspfietsen.nl) op

Nooit overwogen te stoppen? "Nooit," zegt Dessing In Charlie Magazine. "Ik heb wel gedacht ik zou moeten stoppen, omdat mijn lichaam het niet meer aan zou kunnen. Ik heb mijn lijf heel zwaar belast. Maar ik heb nooit overwogen om te stoppen omdat het te moeilijk was of te veel werd. Ik zou liefst doorgaan tot mijn negentigste."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Televizier (@televizier) op

De manier waarop ze dat doet is wel anders geworden, nu er meer aandacht is voor het milieu. "Vliegschaamte is iets dat pas de laatste jaren speelt, vroeger waren we daar ook vanuit het programma niet zo mee bezig," zegt ze in Trouw. "Het is goed dat we er nu met zijn allen over nadenken." 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door BVN (@bvntv) op

Dessing is zich er bewuster van hoe ze reist en dat ze een voorbeeldfunctie heeft. "Ik vloog al nooit als een kip-zonder-kop de wereld over, maar nu ben ik er nog alerter op dat ik met een goed verhaal moet komen." Toch wil ze ook de positieve kanten van reizen niet uit het oog verliezen. "Het verruimt je blik op de wereld. Het is heel goed dat die bewustwording er is, maar reizen kan je ook iets leren."

Floortje en Eva Jinek in 2019

Dessing heeft geen partner of gezin – moeilijk te combineren met een zwervend bestaan – maar koestert wel haar hechte vriendenkring...

...en familie, met wie ze haar verjaardag vierde. Heeft ze wel eens overwogen niet meer terug te keren naar Nederland en ergens te blijven tijdens het reizen?

Op weg naar Colombia in 2017

"Mensen denken waarschijnlijk direct aan een tropisch eiland, maar dat zijn echt onwijs lastige plekken om op te leven," zegt Floortje op Nu.nl. "Ten eerste ervaar je logistieke problemen om erop en eraf te komen en vaak zit het vol met ingewikkelde, giftige beesten. Zowel aan land als in zee. En dan heb je ook nog te maken met orkanen. Ik zou eerder achter willen blijven op de Faeröereilanden. We hebben daar op een klein eilandje met vijfhonderd schapen gefilmd en de mensen waren daar zo relaxed en verbonden met de natuur. Plekken waar je niet hoeft te vechten tegen allerlei levensbedreigende factoren vind ik het fijnst."

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Televizier (@televizier) op

Hoe is het om zo intensief en solistisch te leven? "Er is niemand met wie ik mezelf kan vergelijken en soms is dat wel eenzaam," zegt Floortje. "Iedereen loopt een beetje hetzelfde pad en hoe ouder je wordt, hoe meer je the odd one out wordt als je niet gesetteld bent. Het voelt soms alsof ik op de basisschool zit en de bel is gegaan; iedereen zit alweer in het klaslokaal, terwijl ik nog ondersteboven aan het klimrek hang."

Volgend jaar komt een nieuw boek van Floortje uit: 50 inzichten na 25 jaar reizen.

Foto's (c) Brunopress, ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in