De ultieme Wreker is op 82-jarige leeftijd overleden.

De een kent Diana Rigg als slimme, grappige Emma Peel van De Wrekers, eeuwig in een spannend catsuit of een pittige minirok en Girl Power voor het woord was uitgevonden.

De ander kent haar van Game of Thrones, waarin ze jarenlang Lady Olenna Tyrell speelde.

Article continues after the ad

Daarnaast was ze de enige Bondgirl waar James ooit mee trouwde, in On Her Majesty's Secret Service, waarin James werd gespeeld door George Lazenby.

Diana Rigg – ze is thuis overleden aan de gevolgen van kanker, in het bijzijn van haar familie – groeide na haar geboorte in Doncaster op in India waar haar vader werkzaam was en waar zij tot haar achtste verbleef. In haar autobiografie was zij lyrisch over haar tijd in India. "Ik was al vroeg zelfstandig, maar de overgang naar Engeland viel mij in eerste instantie zwaar. Ik voel mij als een vis op het droge."

Acteren trok haar al snel. Zij volgde een opleiding aan Royal Academy of Dramatic Art, waarna zij in 1957 in New York haar toneeldebuut maakte. Haar bekendheid bij het grote publiek dankt Rigg echter aan De Wrekers waar zij met John Steed, gespeeld door Patrick MacNee, in bizarre spionage-achtige situaties belandde.

Over haar rol als Emma Peel zei Rigg dat zij er nog jarenlang door het publiek aan herinnerd werd. "Emma was haar tijd ver vooruit. Zij liet zich niet ringeloren en dat heeft veel vrouwen van mijn generatie geïnspireerd. Dat ik ook een soort sekssymbool werd vond ik ongemakkelijk. Ik heb mezelf nooit als sexy beschouwd."

Diana trouwde twee keer met Menahem Gueffen (van juli 1973 tot september 1976) en met Archibald Stirling (van maart 1982 tot 1990), een toneelproducer. Met Archie Stirling heeft ze samen een dochter: actrice Rachael Atlanta Stirling.

Foto's (c) Brunopress, Getty Images 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in