Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca worstelt met mondkapjes en steekvlammen

'Hoe maak je die dingen schoon? Diepvries? Magnetron?' Nu het mondkapje eindelijk tot algemeen aanvaard beschermingsmiddel is gepromoveerd, is het belangrijk om te weten hoe je ermee omgaat. Ik ben de gelukkige bezitter van een aantal chirurgische exemplaren (soms zijn kennissen belangrijker dan ...

Cisca worstelt met mondkapjes en steekvlammen

'Hoe maak je die dingen schoon? Diepvries? Magnetron?'

Nu het mondkapje eindelijk tot algemeen aanvaard beschermingsmiddel is gepromoveerd, is het belangrijk om te weten hoe je ermee omgaat. Ik ben de gelukkige bezitter van een aantal chirurgische exemplaren (soms zijn kennissen belangrijker dan kennis), die hergebruikt kunnen worden. Maar daarvoor moeten ze wel regelmatig ontsmet worden. In ziekenhuizen hebben ze daar professionele apparatuur voor, maar hoe doe je thuis zoiets?

'Eén minuut in de magnetron', was het advies van de medische vriend, van wie ik ze gekregen had. Dus daar ging ik: magnetron op de hoogste stand, zoals was voorgeschreven, ik pal ervoor, om de tijd precies in de gaten te houden.

Binnen de kortste keren zag ik vonken, rook en een vlam. Gelukkig ontstond er geen brand, maar de kapjes verkoolden totaal. Dat was dus duidelijk niet de goede manier van ontsmetten. Vriend gebeld. 'Hé, dat was vreemd, hij zou het zelf eens proberen'. De oorzaak was gauw gevonden, in deze kapjes zit een dun ijzerdraadje om het mee vast te knijpen op de neus. IJzer en magnetron blijken een heel slechte combinatie, dus dat draadje moet eruit gehaald worden, later liefst weer terug, vanwege de optimale beschermende werking van het ding. Al met al een reuze gepriegel, vooral voor iemand zoals ik, niet bepaald gezegend met een engelengeduld.

Had ik niet ergens gelezen dat de diepvries ook goed is om mondkapjes te ontsmetten. 'Nee, nee', riep de medische vriend verschrikt, 'in ons laboratorium bewaren wij virussen in de diepvries om ze tot in lengte van dagen levend te houden'. Dus niet geschikt voor het COVID-virus, dat juist dóód moet.

Op dat moment kwam mijn man met een folder van Dirk aandragen, waarin voor € 9,95 een UV-lamp werd aangeboden 'die gegarandeerd 99% van alle bacteriën en virussen doodt'. Zou dat waar zijn en geen snoeverige reclametaal?

'Jazeker, dat klopt', zei de medische vriend, 'UV-straling doodt, net als zonlicht, virussen'.

Dus: hup naar Dirk. Lamp natuurlijk uitverkocht. Gelukkig is er internet, waar we uiteindelijk voor 30 euro zo'n ding hebben aangeschaft. 'Heel voorzichtig met je ogen', zei de medische vriend, alsof ik er pal voor zou gaan zitten.

'Gewone' kapjes, die na gebruik op 60 graden gewassen kunnen worden, lijken wel zo gemakkelijk. Maar het verhaal van een Chinese chirurg, die de hele eerste coronagolf met drie van deze herbruikbare mondkapjes z'n werk heeft gedaan, heeft veel indruk op mij gemaakt. Ik weet niet hoe hij die ontsmette, vast en zeker niet in z'n magnetron.

P.S. De UV-lamp is inmiddels binnen, een heel handzaam zaklampje, dat op batterijen werkt. Het past prima in de damestas, zodat je er ook buitenshuis plezier van kunt hebben, bij het ontsmetten van deurknoppen, pinapparaten et cetera.

Deze column verscheen eerder in Meer over Medisch 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in