Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca Dresselhuys: 'Ruzie nóóit via de app'

Wijze woorden voor Femke en Ferd. Oliedom van burgemeester Femke Halsema en minister Grapperhaus om via de app een conflict uit te vechten. Dat weet iedereen, die iets van communicatie weet. Kwesties, die er toe doen, moeten altijd van aangezicht tot aangezicht of, als dat niet kan, per telefoon ...

Cisca Dresselhuys: 'Ruzie nóóit via de app'

Wijze woorden voor Femke en Ferd.

Oliedom van burgemeester Femke Halsema en minister Grapperhaus om via de app een conflict uit te vechten. Dat weet iedereen, die iets van communicatie weet. Kwesties, die er toe doen, moeten altijd van aangezicht tot aangezicht of, als dat niet kan, per telefoon worden besproken. Vele jaren geleden verscheen daar al Amerikaans onderzoek over: “Valkuilen bij het oplossen van conflicten via email”.  WhatsApp bestond toen nog niet. Het was communicatiedeskundige Roderick Swaab ( zoon van hersenwetenschapper Dick Swaab), die mij hier ooit attent op maakte. Ik ben dat nooit vergeten en heb mij er sindsdien altijd naar gedragen. Nou ja, meestal.

Want wat gebeurt er bij mailen en WhatsAppen? Je slaat veel te snel een hoge toon aan, wat je nooit zou doen als de tegenpartij tegenover je zat en ook niet als je hem of haar aan de telefoon zou hebben. En, zoals we weten: het ene woord lokt het andere uit. Dus als iemand een kort lontje heeft, gaat de ander daar nog eens over heen. Beide partijen typen er nijdig op los en het conflict loopt lelijk uit de hand. De Amerikaanse onderzoekers hadden het over het grote voordeel van face-to-face boven screen-to-screen. Bij screen-to-screen is het gevaar levensgroot dat mensen de normale beleefdheid uit het oog verliezen en weinig inlevingsvermogen in de andere partij vertonen.

De app-wisseling tussen Femke Halsema en Ferd Grapperhaus is hier een schoolvoorbeeld van. ‘Wat is dit nou?’, vraagt Femke op een gegeven moment nijdig, als ze op haar telefoon leest dat Grapperhaus haar niet steunt in het laten doorgaan van de anti-racisme-demonstratie op de Dam. In plaats daarvan had ze hem moeten appen ‘We moeten elkaar bellen. NU’.  Grapperhaus schijnt bij het begin van de demonstratie ergens in de duinen te hebben gewandeld, waar hij een slecht bereik zou hebben gehad. Klaarblijkelijk wel goed genoeg om te appen. 

We hebben gezien hoe het afliep. Gedonder in de glazen, zowel voor Halsema als voor Grapperhaus. Briesende politici, die Halsema’s aftreden eisen en een wegduikende Grapperhaus, ook geen verheffend gezicht. Veel van die ellende had voorkomen kunnen worden, als ze niet aan het appen waren geslagen, maar de moeite hadden genomen elkaar te bellen.

Mijn moeder stuurde mij vroeger hardvochtig naar de boze buurman als mijn bal in zijn onberispelijke tuin was beland. Zelf ophalen en excuses aanbieden, was de opdracht. Zij had wel raad geweten met Femke en Ferdinand.

Deze column verscheen eerder in Meer over Medisch

Foto (c) Hollandse Hoogte

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in