Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Cisca Dresselhuys over nieuwe haring in het ziekenhuis

Konden ze nu echt niets anders verzinnen? Dachten ze eindelijk even rust te hebben, nu de coronacijfers er steeds gunstiger uitzien, moeten ze opeens opdraven voor het in ontvangst nemen van de Eerste Nieuwe Haring. De artsen Ernst Kuipers en Diederik Gommers van het Erasmus MC , die wij kennen v...

Cisca Dresselhuys over nieuwe haring in het ziekenhuis

Konden ze nu echt niets anders verzinnen?

Dachten ze eindelijk even rust te hebben, nu de coronacijfers er steeds gunstiger uitzien, moeten ze opeens opdraven voor het in ontvangst nemen van de Eerste Nieuwe Haring. De artsen Ernst Kuipers en Diederik Gommers van het Erasmus MC , die wij kennen van hun dagelijkse optreden in het NOS-Journaal, waar ze, steeds vermoeider, vertelden over het verloop van de coronacrisis, krijgen op 11 juni het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aangeboden.

Vroeger kreeg de koningin dat, maar sinds dat gebruik in 2001 is afgeschaft (de vis werd toen namelijk niet meer aangevoerd met Nederlandse schepen) vallen nu andere bekende mensen of organisaties in de prijzen.

Ditmaal zijn het Kuipers en Gommers, die enthousiast moeten zijn over een partijtje glibberige rauwe vis – ik ben geen liefhebber, dat is duidelijk. Ze hoeven die trouwens niet zelf op te eten, de bedoeling is dat ze hem uitdelen in het ziekenhuis. Ik neem aan niet op de IC, maar onder hun collega’s.

Het Nederlandse Visbureau, de organisatie achter deze actie, heeft duidelijk een uitstekend gevoel voor publiciteit. Nu de traditionele veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag vanwege de coronacrisis is afgelast, heeft men gekozen voor een ander goed scorende actie: nieuwe haring uitreiken aan duizenden ziekenhuismedewerkers in ons land.

Ook één Duits ziekenhuis valt in de prijzen, dat in Münster, waar Nederlandse coronapatiënten zijn behandeld.  De keus voor de zorgmedewerkers was niet moeilijk, vertelt Agnes Leewis, directeur en tevens het PR-brein van het Visbureau. ‘Nu we geen evenement kunnen organiseren, ligt het voor de hand de zorgmedewerkers in het zonnetje te zetten’.  

Beetje sneu voor de Stichting Ambulance Wens, die dit jaar het goede doel van de haringactie zou zijn. Via de traditionele veiling van het eerste vaatje zou  geld bij elkaar gehaald zijn voor deze organisatie, die de laatste wens van terminale patiënten in vervulling laat gaan. Mits die op de een of andere manier te bereiken zou zijn met een ambulance, je heet tenslotte niet voor niets Ambulance Wens. In goed overleg is besloten volgend jaar terminale wensen te gaan inwilligen.

Overigens raad ik het Visbureau aan om, tegelijk met de vis, een flinke partij betrouwbare mondkapjes uit China uit te delen. Want een dokter aan je bed, die uit z’n mond ruikt naar haring-met-uitjes, lijkt me niet bevorderlijk voor het welzijn van patiënten. En die kapjes komen ook na het vis eten nog goed van pas.

Foto (c) Hollandse Hoogte 

Deze column van Cisca verscheen eerder op Meer over Medisch.    

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in