Naar de bioscoop kunnen we elke dag, maar genieten van een oude klassieker op het witte doek, is een zeldzame aangelegenheid. Filmmuseum en bioscoop Eye in Amsterdam geeft liefhebbers binnenkort zo’n unieke kans: op zaterdag 13 mei vertoont het instituut eenmalig de speciale lange versie van de klassieker Once Upon a Time in America.

Lees ook
Zomeruitje: unieke openluchtvertoning van West Side Story op het Vrijthof

Lange zit
De film wordt gedraaid in het programma Cinema Egzotik, een maandelijkse selectie van programmeur Ronald Simons en regisseur Martin Koolhoven, wiens film Brimstone (met Carice van Houten) wereldwijd momenteel een gigantisch succes is. De lange versie van het gangsterepos uit 1984 duurt maar liefst 4 uur, 10 minuten en 55 seconden en is nog nooit in Nederland in een bioscoop vertoond.

Jonge De Niro
Once Upon a Time in America is een zorgvuldig opgebouwd verhaal over de verscheurde vriendschap tussen de gangsters Noodles (een jonge Robert de Niro) en Max (James Woods). Regisseur Sergio Leone moest zijn epos toen de film uitkwam inkorten: in Europa was een versie van 229 minuten te zien, in de VS werd de film zelfs teruggebracht tot 139 minuten. Drie jaar geleden werd de productie ter ere van de dertigste verjaardag in zijn volle glorie hersteld.

Article continues after the ad

'Beste gangsterfilm ooit gemaakt'
“Het is samen met The Godfather de beste gangsterfilm ooit gemaakt”, stelt Koolhoven. “Bovendien speelde zowel De Niro als Woods een van zijn beste rollen ooit. En Sergio Leone is een van de beste regisseurs aller tijden.” 

De kaartverkoop voor de eenmalige vertoning is vrijdag van start gegaan. Kijk hier voor meer informatie.

Kun je je de film niet meer voor de geest halen? Bekijk de trailer van de klassieker in onderstaande video: