Het was de grootste - en meest tumultueuze - lovestory in de geschiedenis van Hollywood. De romance tussen Elizabeth Taylor en Richard Burton. In de voor Hollywoodbegrippen eeuwige periode van veertien jaar dat ze samen waren, was er maar een vrouw waarin Elizabeth (zelf beschouwd als mooiste vrouw op aarde) een liefdesrivale zag: Sophia Loren.

Zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde boek My life in focus, waarin fotograaf Gianni Bozzacchi een boekje opendoet over de turbulente relatie tussen Taylor en Burton.

Internationaal schandaal
Elizabeth en Richard ontmoetten elkaar in 1962 op de set van Cleopatra en het was liefde op het eerste gezicht. Enig probleem: ze waren beiden nog met een ander getrouwd. Hun affaire was een internationaal schandaal, zelf de paus sprak zijn afschuw uit over hun ‘erotische grillen’.

Front row als fotograaf
Fotograaf Gianni Bozzacchi zat tijdens deze soap op de eerste rij. Hij ontmoette het koppel op de set van The comedians en reisde in de jaren daarna de hele wereld over met de tortelduifjes. In zijn memoires My life in focus: a photographer’s journey with Elizabeth Taylor and the Hollywood Jet Set vertelt hij over de tumultueuze relatie, die meer plotwendingen kende dan een doorsnee soap én onthult hij sappige details over de periode net nadat Liz en Richard in 1974 voor het eerst uit elkaar gingen.

Lees ook: Yes I do! 12 sterrenkoppels die wél bij elkaar zijn gebleven

Sexy fotoshoot als wraak
Burton stond ten tijde van de breuk op de set van The Voyage met de Italiaanse actrice Sophia Loren. Hoewel Sophia getrouwd was met de regisseur van de film, kon Liz haar bloed wel drinken. Helemaal toen bleek dat Richard in Sophia’s villa logeerde en geruchten de kop opstaken dat de twee een affaire zouden hebben. Liz sloeg terug met een door Bozzachanni geschoten (en door haar zelf gearrangeerde) sexy, glamourous fotoshoot. Om de wereld te laten zien dat ze nog steeds jong en knap was - en Richard in te peperen wat hij voortaan missen moest.

Het had wel effect
De shoot bleef niet zonder resultaat: een jaar later beloofden Liz en Richard elkaar opnieuw eeuwige trouw. Helaas was het uiteindelijk een Hollywoodsprookje zonder happy end: een jaar later gingen ze definitief uit elkaar. Toch zou Richard altijd de liefde van Liz’ leven blijven, zo stelt Bozzacchi. “Toen Richard in 1984 overleed, heeft ze ongelooflijk geleden. Ze had het gevoel dat haar leven voorbij was, toen hij stierf. Ze stopte met werken, wilde niemand meer zien en trok zich terug. Hij was haar grote liefde. Omdat alle ingrediënten aanwezig waren: passie, liefde en communicatie.”

My life in focus - Gianni Bozzacchi € 44,99 via Bol.com

In het Klederdrachtmuseum in Amsterdam is nu een expositie die je als modeliefhebber écht niet wil missen. Ontwerpers van nu hebben de oude klederdracht als bron van inspiratie genomen voor nieuwe ontwerpen en die zijn echt uitzonderlijk goed gelukt. Kunst!

Nederlandse modeontwerpers zoals onder andere Tess van Zalinge, Bas Kosters en David Laport, hebben ontwerpen uit hun collectie beschikbaar gesteld aan Het Klederdrachtmuseum.

Die collectie is aangevuld met bijzondere bruiklenen van o.a. Alexander van Slobbe, Viktor & Rolf en uit de collecties van het Zuiderzee museum (expositie ‘Gejaagd door de wind’) en het Zeeuws museum (expositie ‘Handwerk’). Hierdoor zie je de nieuwe ontwerpen naast de oude, heel bijzonder!

Het Klederdrachtmuseum is gevestigd in een 17e -eeuws grachtenpand in het centrum van Amsterdam. In zeven kamers verrast het museum je met een explosie van kleuren, stijlen en designs van Nederlandse klederdrachten.

Contemporary Fashion is nu te zien t/m 31 maart 2019.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

We kennen haar allemaal nog uit de suikerzoete Sissi-films, maar Romy Schneider's echte leven was minder rooskleurig. Dit jaar zou ze 80 geworden zijn, daarom staan we nog even stil bij één van de mooiste actrices uit de 20ste eeuw.

Rosemarie Magdalena Albach was de dochter van Magda Schneider en Wolf Albach-Retty, die beiden ook acteur waren. Omdat haar moeder Duitse was en Wenen tijdens haar geboorte op 23 september 1938 bij Duitsland hoorde, kreeg Romy de Duitse nationaliteit. Haar grootmoeder Rosa Albach-Retty was eveneens een actrice.

Sissi voor altijd

De Sissi-films (1955-1958) maakten Schneider wereldwijd dermate beroemd, dat ze daarna nooit meer van het suikerzoete imago van die rol afkwam. Met beide handen greep ze dan ook het aanbod aan om te acteren in de nogal zwaarmoedige film Christine.

Tijdens de opnamen in 1958 kreeg ze een relatie met haar mede-acteur, de Fransman Alain Delon en trok met hem naar Parijs. Hoewel ze door het publiek nog steeds als Sissi gezien werd, betekende deze carrièrewending wel de ontsnapping aan haar imago.

Via Frankrijk kwam ze in 1964 in Hollywood, waar ze samen met Jack Lemmon in Good Neighbor Sam speelde en in 1965 in What's New, Pussycat met Woody Allen

Op de dag na haar scheiding trouwde ze opnieuw

In 1964 eindigde haar relatie met Delon. Later speelde ze nog met hem in de broeierige misdaadfilm La Piscine (1969).

In 1966 trouwde ze met Harry Mayen. In datzelfde jaar werd hun zoon David geboren. Haar huwelijk met Mayen liep in 1975 op de klippen. Op de dag na de echtscheiding trouwde ze met haar privésecretaris Daniel Biasini. Later dat jaar werd dochter Sarah Magdalena geboren.

Niettemin was ze niet erg gelukkig en raakte ze in deze periode aan de drank en nog later aan de drugs.

Vanaf La Piscine reeg ze de successen aan elkaar en werd ze een van de topactrices van Frankrijk. In 1976 behaalde ze de allereerste César voor beste actrice.

Rampspoed

In 1981 kwam er rampspoed in haar leven. Na de scheiding van Biasini volgde het verongelukken van haar zoon David: hij werd op 5 juli gespietst op een hek toen hij naar beneden viel tijdens een klimpartij bij het huis van de ouders van Biasini. Deze foto is eerder dat jaar nog genomen in januari.

Niet lang na de première van La passante du Sans-Souci (op 14 april 1982 in Frankrijk), werd Romy Schneider dood in haar woning in Parijs aangetroffen: een overdosis slaappillen zou de oorzaak zijn geweest, maar later werd dat ontkracht en was de doodsoorzaak een hartaanval.

Ze werd begraven op de begraafplaats van Boissy-sans-Avoir. Haar zoon David rust in hetzelfde graf.

Op dit moment draait in de bioscoop de prachtige film 3 Days in Quiberon over het laatste interview dat Romy Schneider ooit gaf waarin ze pijnlijk openhartig was.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in