Het was de grootste - en meest tumultueuze - lovestory in de geschiedenis van Hollywood. De romance tussen Elizabeth Taylor en Richard Burton. In de voor Hollywoodbegrippen eeuwige periode van veertien jaar dat ze samen waren, was er maar een vrouw waarin Elizabeth (zelf beschouwd als mooiste vrouw op aarde) een liefdesrivale zag: Sophia Loren.

Zo blijkt uit het onlangs gepubliceerde boek My life in focus, waarin fotograaf Gianni Bozzacchi een boekje opendoet over de turbulente relatie tussen Taylor en Burton.

Internationaal schandaal
Elizabeth en Richard ontmoetten elkaar in 1962 op de set van Cleopatra en het was liefde op het eerste gezicht. Enig probleem: ze waren beiden nog met een ander getrouwd. Hun affaire was een internationaal schandaal, zelf de paus sprak zijn afschuw uit over hun ‘erotische grillen’.

Front row als fotograaf
Fotograaf Gianni Bozzacchi zat tijdens deze soap op de eerste rij. Hij ontmoette het koppel op de set van The comedians en reisde in de jaren daarna de hele wereld over met de tortelduifjes. In zijn memoires My life in focus: a photographer’s journey with Elizabeth Taylor and the Hollywood Jet Set vertelt hij over de tumultueuze relatie, die meer plotwendingen kende dan een doorsnee soap én onthult hij sappige details over de periode net nadat Liz en Richard in 1974 voor het eerst uit elkaar gingen.

Lees ook: Yes I do! 12 sterrenkoppels die wél bij elkaar zijn gebleven

Sexy fotoshoot als wraak
Burton stond ten tijde van de breuk op de set van The Voyage met de Italiaanse actrice Sophia Loren. Hoewel Sophia getrouwd was met de regisseur van de film, kon Liz haar bloed wel drinken. Helemaal toen bleek dat Richard in Sophia’s villa logeerde en geruchten de kop opstaken dat de twee een affaire zouden hebben. Liz sloeg terug met een door Bozzachanni geschoten (en door haar zelf gearrangeerde) sexy, glamourous fotoshoot. Om de wereld te laten zien dat ze nog steeds jong en knap was - en Richard in te peperen wat hij voortaan missen moest.

Het had wel effect
De shoot bleef niet zonder resultaat: een jaar later beloofden Liz en Richard elkaar opnieuw eeuwige trouw. Helaas was het uiteindelijk een Hollywoodsprookje zonder happy end: een jaar later gingen ze definitief uit elkaar. Toch zou Richard altijd de liefde van Liz’ leven blijven, zo stelt Bozzacchi. “Toen Richard in 1984 overleed, heeft ze ongelooflijk geleden. Ze had het gevoel dat haar leven voorbij was, toen hij stierf. Ze stopte met werken, wilde niemand meer zien en trok zich terug. Hij was haar grote liefde. Omdat alle ingrediënten aanwezig waren: passie, liefde en communicatie.”

My life in focus - Gianni Bozzacchi € 44,99 via Bol.com

Rokjesdag, en nog veel meer zonnig nieuws dit weekend.

De kracht van Máxima’s couturier
Centraal museum – Utrecht
Ook al vraagt het weer om buitenactiviteiten, het openingsweekend van deze tentoonstelling is een must see. Jan Taminiau opent in het Centraal Museum (met prettige binnentuin, overigens). Aan de hand van tientallen topstukken wordt de rijkdom en diepte van het werk van de Máxima-couturier getoond. Je wordt meegenomen in de wereld van research, herinneringen, inspiratie en vakmanschap van één van de meest toonaangevende modeontwerpers van Nederland. Jan Taminiau combineert ambachtelijk handwerk met unieke originele, materialen. Uiteraard is dé kroningsjurk ook te zien.
Info: Centraal Museum

Per heli over de tulpenvelden
Noordoostpolder
De natuur explodeert. Het mooiste zie je dit nu in de tulpenvelden. Ga eens buiten de geijkte (en rustigere paden), namelijk naar de NoordoostPolder. Voor het Profytodsd Tulpenfestival zijn verschillende routes uitgestippeld. Een autotocht van 120 kilometer, een fietsroute van 38 kilometer en wandelingen van 7, 15 en 25 kilometer. Als je het helemaal state of the art wil doen, kun je ook een ticket kopen voor een helikoptervlucht boven de immense tulpenvelden in de Noordoostpolder. 
Info: Tulpenfestival

Han Ebbelaar solo
Art Gallery – Hattem
Een binnen-tentoonstelling, maar omdat we Han Ebbelaar zo ongelofelijk sympathiek vinden, noemen we hem toch echt even. (Binnenkort ook in Nouveau: Han en zijn Alexandra Radius in een prachtige balletreportage). Na het ballet heeft Han zich ook verder ontwikkelt als beeldend kunstenaar. Hij is destijds uit het niets begonnen, geïnspireerd door mensen die hij tegenwoordig collega’s kan noemen.  Han maakt expressieve schilderijen met Frankrijk, waar hij en Alexandra een huis hebben, als grote inspiratiebron. De landschappen in de buurt van hun verbouwde boerderij zijn het uitgangspunt. Tijdens de verkooptentoonstelling bij Art Gallery vind je een groot deel van Hans’ doeken.
Info: Art Gallery

Art Nouveau
Gemeentemuseum – Den Haag
Een nieuwe kunst voor een nieuwe en betere samenleving. Dat is waar veel kunstenaars en ontwerpers rond 1900 naar op zoek waren. Art Nouveau symboliseert vernieuwingsdrift en idealisme. In ons land floreert de stijl tussen 1884 – 1914. In Den Haag zie je een selectie van 350 werken, waaronder affiches en boekbanden van Jan Toorop, kamerschermen van Jac. van den Bosch, kalenderbladen van Anna Sipkema, verfijnde natuurstudies van Theo Nieuwenhuis, metaalwerk van Jan Eisenloeffel, meubels van Johan Thorn Prikker en complete interieurs van Karel de Bazel en Hendrik Petrus Berlage. Een reis door de tijd.
Info: Gemeente Museum


Dineren aan het water
Het Bosch – Amsterdam
Frontrow aan het water zitten, kijkend over het uitgestrekte meer. Bijna alsof je in Zweden zit, maar het is gewoon Amsterdam: het Nieuwe Meer. Lunch & diner buiten bij mooi weer. Of: fine dining zoals eigenaar Ferry van Houten het zelf noemt. Omdat Ferry van huis uit sommelier is, is de wine-pairing ook zomers fijn.
Info: Het Bosch

Dat Amsterdam vele gezichten heeft, wist je al. Toch gaat deze culturele ontdekkingstocht van NOUVEAU je zeker verrassen. 

Tour d'Hotel

Vrijwel elk van de 117 kamers van het Amsterdamse designhotel Lloyd heeft een uniek ontwerp. In de architectuur en in grote delen van het interieur is te zien dat dit gebouw boordevol geschiedenis zit.

Een gids neemt je mee op een boeiende rondleiding door het hotel, waarbij hij alles vertelt over de architectuur en de verschillende ontwerpers. Daarnaast krijg je een exclusief kijkje in enkele bijzondere designkamers van het hotel.

Na de rondleiding geniet je van koffie en taart in het restaurant van het Lloyd Hotel.

Wandeling

Dan is het tijd voor een stevige wandeling. Het Oostelijk Havengebied heeft sinds het einde van de vorige eeuw een ware metamorfose ondergaan.

Wandel met een gids over de eilanden en ontdek de diversiteit in architectuur in dit stadsdeel, waar heden en verleden verrassend mooi op elkaar aansluiten.

Het Nouveau Architectuur Amsterdam-Arrangement
13.30 - 14.30 uur: rondleiding Lloyd Hotel
14.30 - 15.00 uur: koffie en gebak in het restaurant van het hotel
15.00 - 16.30 uur: architectuurwandeling Oostelijk Havengebied.

Data: 6, 20 en 27 mei 2018.

Prijzen p.p.: 
- abonnees € 29,50
- niet-abonnees € 32,50.

Aanmelden:
Via Artifex, vóór 30 april 2018.