“Ik zie je als mijn broer.” Een uiterst pijnlijke reactie om te krijgen, als je iemand zojuist de liefde hebt verklaard. Het overkwam de Britse David Ormsby-Gore, die na de dood van John F. Kennedy smoorverliefd werd op Jackie en zijn leven met haar wilde delen.

Een bundel liefdesbrieven die afgelopen januari werd gevonden, verraden een onbeantwoorde liefde tussen Jackie en een Britse ambassadeur in de jaren na de dood van John.

Noodlot
Ormsby-Gore was de ambassadeur van Groot-Brittanië in Amerika in de tijd dat John F. Kennedy president was. Hij kreeg een innige band met de Kennedy’s en stond Jackie bij na de moord op haar man. Nadat de vrouw van Ormsby-Gore bij een noodlottig ongeval omkwam, leek de band tussen Jackie en David alleen maar sterker te worden. Niet gek dus dat er geruchten over een romance de ronde deden, toen de twee samen op reis gingen door Cambodja.

Gebroken hart
Vijf jaar na de dood van John, waagde David de sprong en vroeg hij Jackie met hem te trouwen. Jackie wees hem niet alleen af, maar trouwde later dat jaar zelfs met de Griekse scheepsmagnaat Aristotle Onassis. In de gevonden brieven schrijft David gedetailleerd over zijn gebroken hart. “Ik huil als ik naar je foto kijk. Alles in mijn leven lijkt nu onbelangrijk en waardeloos.”

Te veel herinneringen
Jackie antwoordt daarop op briefpapier van Onassis: “Ik zie je als mijn broer." Later legt ze ook uit dat zijn aanwezigheid haar te veel herinnert aan alle ellende die ze hebben meegemaakt. "Als ik ooit een manier vind om de pijn draaglijk te maken, dan is dat bij iemand die geen deel heeft uitgemaakt van mijn wereld vol verlies uit het verleden.”

Band voor het leven
Uiteindelijk herstelde Davids gebroken hart. Hij trouwde met Pamela Colin, en bleef zijn hele leven bevriend met Jackie. Toen David in 1985 overleed, was Jackie op zijn begrafenis. Pas nu wordt een deel van Davids bezittingen geveild, waaronder de gevonden brieven. De verwachte opbrengst is 190.000 dollar.